Baleset

Megrázó videó került elő az Esztergom-Nyerges Rallyn történt balesetről

Bulvár

Ironikus üzenetben sietett Varga Judit segítségére Renner Erika, a lúgos orvos áldozata

Bulvár

Tónika Show: valaki összemontázsolta Vámpír Ági kifakadását Varga Judit arcával

Hogyan válasszunk metszőollót?

HirdetésHirdetés
Hogyan válasszunk metszőollót?

A metszőolló minden kertész számára alapvető szerszám, hiszen a növények rendbetételéhez nagy szükség van rá. Ideális esetben azonban ezt az eszközt sem csak egy-egy szezonra vásároljuk, hanem egy minőségi darab hosszú éveken keresztül kiszolgálhat.

Persze ehhez nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani leendő metszőollónkat.

Vásárlói tapasztalatok

Legelőször lőjünk be egy árszegmenst, hogy maximum mennyi pénzt vagyunk hajlandóak áldozni e célra, majd e szerint kezdjünk el keresgélni. Próbáljuk megtalálni az árkategóriájában legjobb terméket. Ebben a segítségünkre lehetnek a különféle kertészeti fórumok vagy a vásárlói véleményeket összegyűjtő weboldalak.

Lehetőleg kerüljünk a silánynak tűnő, márkátlan termékeket, illetve azokat, amelyek döntő többségében negatív értékelést kaptak. A gyanúsan olcsó ár is olyan árulkodó tényező lehet, ami miatt érdemes másik eszköz után nézni.

Felhasználási terület

Gondoljuk végig, hogy mihez szeretnénk majd leginkább használni a metszőollót. Élő, zöld ágak metszéséhez vagy inkább kemény, szárazakhoz? Milyen a növények hajtássűrűsége? Mekkora a kert, milyen hosszú ideig fog tartani a metszés? Ezek mind-mind lényeges szempontok.

Vágási teljesítmény

A metszőollók lelke a penge: minél élesebb, annál egyszerűbb tiszta, roncsolásmentes vágást végezni, ami kevésbé okoz sérülést a növényeknek. Ezenfelül megkülönböztetünk egymástól mellévágó, illetve rávágó típusokat is.

A vágáshoz szükséges erőkifejtést az eszköz rugózása is befolyásolja: a kemény rugóval rendelkező metszőollók több erőt igényelnek a használat során, ám kisebb mozdulatokkal is vághatunk velük. A puha rugózású eszközökkel jóval könnyebb vágni, ám jobban szét kell nyitni a nyelet, vagyis nagyobb mozdulatokra lesz szükség.

Ergonómia és időtállóság

Alapvető igazság, hogy hosszú távon csak olyan szerszámmal fogunk tudni jól dolgozni, aminek a használata kényelmes. Ha a metszőolló folyton feltöri a tenyerünket, és fájó vízhólyagokat hagy maga után, akkor az minden, csak nem komfortos.

A Fiskars & Gerber termékek webáruházában kapható minőségi metszőollók viszont az említett finn márka termékei, ahol különösképp ügyelnek az ergonomikus kialakításra és a minőségi alapanyagok használatára.

A jó metszőolló további ismérve, hogy megfelelő karbantartással és rendszeres élezéssel hosszú évekig használható marad, a kertész legnagyobb örömére.

Pótalkatrészek

Még a legjobb szerszámokkal is előfordul, hogy egy idő után elhasználódik a rugó, kikopik egy csavar, vagy a pengén már az élezés sem segít. A prémium eszközökhöz azonban legtöbbször pótalkatrészeket is árulnak, így könnyedén felújíthatjuk eszközünket ahelyett, hogy újat kellene vásárolni.

Csak annyi a dolgunk, hogy az elhasználódott részeket kicseréljük, és máris tevékenykedhetünk tovább a kertben, hogy az még szebb és mutatósabb legyen.

Ez is érdekelhet

Megszünteti egy szolgáltatását a DIGI, rengetegen szívhatnak miatta

Súlyos hiba a Facebooknál, a Messenger és az Instagram is használhatatlan

Lecsap a Temu piactérre a Gazdasági Versenyhivatal

A Yettel is odavág az ügyfeleknek: durva tarifaemelés jön márciustól, mutatjuk

Csalók most a Microsoft nevében telefonálnak, ezt kell tenni, ha téged is felhívnak

Rekordszámú személyes adatot kért ki a magyar kormány tavaly a Facebook-felhasználókról