Falus: a nyarat még a maszkhordással kell végigcsinálni

A korábbi tiszti főorvos szerint idén nyáron még nem szabadna engedni a tömegrendezvényeket.

Védőmaszkot viselő járókelő a budapesti Astoriánál 2020. november 11-én.
Védőmaszkot viselő járókelő a budapesti Astoriánál 2020. november 11-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Falus Ferenc, korábbi tiszti főorvos szerint ezt a nyarat még a maszkot szabályosan hordva, a távolságtartásra ügyelve kell végigcsinálni, ezzel kevesebb lehet a haláleset és csökkenhet a kórházba kerülők száma – a szakember erről az ATV Híradójában beszélt.

„Az oltási program jelenlegi menete mellett azt remélhetjük, hogy a szeptemberi iskolakezdésre már a felső tagozatosok is be lesznek oltva”

– mondta Falus. A maszkot szerinte akkor vehetjük majd le nyáron, ha egyedül, a családi körben vagyunk, vagy sportolunk, de utóbbi esetben is megfelelő távolságot kell tartani. Az a határozott véleménye, hogy idén nyáron még nem szabadna engedni a tömegrendezvények megtartását.

Falus arról is szólt, hogy még mindig nem elegendő tesztet végeznek, hiszen azok közül 25 százalék pozitív, ami komoly aggodalomra ad okot. Véleménye szerint

„annyi tesztet kellene csinálni, hogy a pozitivitások aránya 3-5 százalék közé kerüljön”.

„Lehet reménykedni abban, hogy rövid időn belül nagyon nagy forradalom lesz az orvostudományban”, mondta még arra reagálva, hogy Ausztriában éppen most zajlik egy kutatás, ahol a vírus szerkezetének egy eddig nem használt részét próbálják az oltóanyagba bevinni, így valószínűleg az oltóanyag kevésbé lesz érzékeny a mutációk változására.

Kapcsolódó hírek