Egy magyar fejlesztő kigyűjtötte, melyek a leggyakoribb alapbetegségek az állami koronavírus-oldalon

Védőfelszerelést viselő orvosok vizitelnek a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályán 2021. április 1-jén.
Védőfelszerelést viselő orvosok vizitelnek a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályán 2021. április 1-jén. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A koronavirus.gov.hu tájékoztatóoldal a kezdetektől fogva úgy viselkedik, mintha az állam szívességet tenne vele, hogy az állampolgárainak néhány tényadatot is csepegtet – ezt elégelte meg egy fejlesztő, aki az elhunytakat összesítő oldalról most kigyűjtötte, hogy melyek a leggyakrabban előforduló alapbetegségek a koronavírusban elhunytak körében.

Hunger a Twitteren számolt be róla, hogy először egyszerűnek gondolta a feladatot, le is töltötte mind a 420 oldalnyi adatot, azonban ekkor szembesült vele, hogy rengetegféle módon, különböző elírási- és helyesírási hibákkal szerepelnek a betegségek a táblázatban.

A többféle változat egyébként arról árulkodik, hogy az állami nyilvántartórendszer alapjaiban is katasztrofális, és tévesztésre ad lehetőséget, ha minden elhunyt esetében valakinek újra és újra be kell gépelnie az egyes betegségek nevét.

A rendszermérnökként dolgozó férfi a Rövidennek arról beszélt, pontos statisztikát nehéz lenne készíteni a hibák és megfogalmazási különbözőségek miatt, de „az látszik nagyjából, hogy a magas vérnyomás a leggyakoribb”.

Azt is elmondta, a mostanra 21 626 elhunytat nyilvántartó listából 2200 különféle betegség-megnevezést gyűjtött ki, majd ezeket amennyire lehetett, „optimalizálta”, így kapta meg végül a számossági sorrendet. Eszerint a 20 leggyakrabban megjelölt alapbetegség az állami honlapon a következő:

Előfordulás Betegség
11080 magas vérnyomás
3999 cukorbetegség
1586 iszkémiás szívbetegség
941 szívbetegség
805 demencia
677 krónikus veseelégtelenség
656 szívelégtelenség
652 szívritmuszavar
478 veseelégtelenség
466 tüdőbetegség
419 érelmeszesedés
382 vérszegénység
377 pitvarfibrilláció
364 krónikus obstruktív tüdőbetegség
350 asztma
302 daganatos megbetegedés
286 parkinson kór
268 agyi infarktus
248 stroke
239 pangásos szívelégtelenség

A teljes lista ide kattintva letölthető (txt).

Kapcsolódó hírek