Rossz hírek jönnek a koronavírussal kórházakban kezelt betegekről

A Covid-19-cel kórházban ápoltak mintegy egyharmada újabb kórházi kezelésre szorul négy hónapon belül.

Rossz hírek jönnek a koronavírussal kórházakban kezelt betegekről
Fotó: Flickr/Matt From London

Egy, a British Medical Journal című orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmány szerint a londoni University College, a Leicesteri Egyetem és a Nemzeti Statisztikai Hivatal kutatói egybevetették mintegy 48 ezer Covid-19 miatt kórházi kezelésre szorult és 2020. augusztus 31-ig hazaengedett beteg orvosi adatlapjait egy általános lakossági kontrollcsoportéval, és az derült ki, hogy

az elemzésbe bevont 47 780 betegből 14 060-an szorultak újabb kórházi kezelésre mintegy 140 napon belül, és mintegy 5875 meghalt ugyanezen időszakban.

A kutatók fő megállapítása, hogy a Covid-19 miatt kórházban kezelteknél magasabb lehet a szervkárosodás (többszervi diszfunkció) aránya a kontrollcsoporthoz képest.

„A kockázat növekedése nem korlátozódik az idősekre és nem egyforma az etnikumokat illetően. A diagnózis, a kezelés és a poszt-Covid-szindróma megelőzése integrált és nem szervi vagy betegségspecifikus megközelítést igényel, és sürgős kutatások szükségesek a kockázati tényezők feltárására. Eredményeinek azt jelzik, hogy a Covid-19 hosszútávú terhe jelentős lehet a kórházakra és az egészségügyi rendszerre” – írták a tanulmányban.

Kapcsolódó hírek