Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Szijjártó Péter közölte, hogy Magyarország nem akar új hidegháborút

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megnyitja az Invented and made in Europe című rendezvényt Magyarország unió mellé rendelt képviseletén, Brüsszelben 2019. december 9-én.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megnyitja az Invented and made in Europe című rendezvényt Magyarország unió mellé rendelt képviseletén, Brüsszelben 2019. december 9-én. Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Magyarország a NATO elkötelezett és szolidáris tagjaként nem akar új hidegháborút, nem akar új ellenségeskedést sem Kelet és Nyugat között – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Brüsszelben, a NATO-tagországok kétnapos külügyminiszteri ülésének szünetében.

NATO: megkezdődött az USA-V4 külügyminiszteri egyeztetés, fél óra múlva élő jelentkezés Brüsszelből!

Posted by Szijjártó Péter on Tuesday, March 23, 2021

Szijjártó megnyugtató álláspontja mellett azzal érvelt:

„mi Közép-Európában élünk, megértettük a történelem leckéit, és pontosan tudjuk, hogy a nyugalom, a béke, a kulturált együttműködés, valamint a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd jó a közép-európaiaknak”.

Magyarország nem akar a Kelet-Nyugat közötti ellenségeskedést, főleg akkor, amikor a világ közös, a koronavírus-járvány jelentette kihívással néz szembe. Most az emberek életét és egészségét kell megvédeni, ezért a nemzetközi együttműködés szerepe most nagyobb, mint valaha!

A biztonsági kihívások, migráció stb. szokásos panelek mellett Szijjártó arról és beszélt, a NATO jövőbeni erősítéséhez szükséges hadiipari beruházások tekintetében Magyarország elkötelezett saját hadiiparának újjáépítése mellett. Ehhez – magas hozzáadott értéket és csúcstechnológiát képviselő német vállalatokkal kötött megállapodások alapján – komoly védelmi ipari fejlesztések zajlanak.

Az Ukrajnával ápolt NATO-kapcsolatokkal összefüggő kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta, Ukrajnában sorra születtek azok a politikai és törvényhozási döntések, amelyek tovább nehezítik a magyar nemzeti közösség életét Kárpátalján. A korábbi ígérgetés és fogadkozás dacára a helyzet nem a jó irányba halad. Mindaddig, amíg Ukrajnában a nemzetiségi jogok szisztematikus megsértése zajlik, addig Magyarország nem tud hozzájárulni a NATO-Ukrajna Bizottság ülésének miniszteri szintű megtartásához.

„Mi szolidárisak vagyunk a szövetséggel, azt várjuk, hogy a szövetségesek is szolidárisak legyenek velünk egy olyan kérdésben, ami rendkívül fontos” – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.