Merkely Béla: „a legmagasabb számok ezen a héten lesznek”

Nagyon sok 40-50 év körüli ember van lélegeztetőgépen.

Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát oltják.
Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát oltják. Fotó: Kovács Attila/Semmelweis Egyetem

„A legmagasabb számok ezen a héten lesznek, a kórházba kerülő betegek hosszú ideig fognak számunkra feladatot adni”

mondta az Index cikke szerint Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora kedd reggel a Kossuth rádióban. Merkely szerint az emelkedett szám mintegy három hétig megfigyelhető lesz. Szólt arról is, hogy minden betegellátó intézménynek át kellett szervezni a betegellátást.

A Semmelweis Egyetemen vasárnap reggel 1200-ra emelték a Covid-ellátó helyek számát, 150 főt tudnak az intenzíven kezelni. Amennyiben szükséges, ez utóbbi számot is emelni fogják – fűzte hozzá a rektor.

„Három héten át számítunk megterhelésre, a fellélegzést valahogy május közepére teszem. A lélegeztetett betegek számát maximum 1400 körül várom, onnan ez vissza fog menni. Folyamatosan oltunk, illetve az átesett betegek is hozzátesznek a nyájimmunitáshoz. Egyelőre nagyon sok a beteg, azon belül is a középkorúak és a fiatal páciensek, hiszen ők mozognak, nekik van több kapcsolatuk. Jelenleg nagyon sok 40-50 év körüli ember van lélegeztetőgépen”

– fejtette ki Merkely.

A rektor úgy látja, jól halad az oltás, kéri: mindenki fogadja el a felajánlott vakcinát. Mint fogalmazott, öt év kell ahhoz, hogy kiderüljön, melyik vakcina jobb, most viszont az a fontos, hogy megkapjuk a vakcinát, ezáltal pedig védettek legyünk a betegséggel szemben.

Kapcsolódó hírek