Újszülötteket is kezelnek koronavírusos tünetekkel a Heim Pál gyermekkórházban

A belgyógyász-főorvos szerint egyre többen kerülnek hozzájuk kifejezetten COVID-tünetekkel.

Két-három hetes újszülötteket is kezelnek a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben a koronavírus harmadik hullámában – nyilatkozta a Blikknek Dr. Szabó László, a kórház belgyógyászatának osztályvezető főorvosa.

Az orvos arról beszélt, korábban is voltak koronavírusos kis betegeik, de akkor többségük egyéb betegség miatt került hozzájuk, kevesebben voltak azok, akiket a tünetek miatt vettek fel. Most viszont sokkal többen kerülnek be COVID-tünetekkel, jobban megviseltek, betegebbek a most érkezők.

„A járvány korábbi szakaszaiban inkább serdülőkorúak voltak, most viszont már fiatalabb életkorban is jönnek. Ez azt jelenti, hogy két-három hetes újszülöttek is vannak köztük. A szülők elkapják a koronavírust, a csecsemő ott él velük egy családban, és csakhamar nála is jelentkezik a láz, az étvágytalanság, a rossz közérzet, a PCR-tesztje pedig pozitív lesz. Csecsemőkorútól a 18 éves gyerekig minden betegünk van most”

– idézte a lap dr. Szabó Lászlót.

A főorvos hozzátette, míg korábban sikerült elkerülni a lélegeztetőgépet a fertőzés akut fázisában, február óta hárman is lélegeztetésre szorultak, és olyan is volt, hogy műtüdő-kezeléshez kellett folyamodni.

Kapcsolódó hírek