Állami kórházakhoz vezényelhetik a magánintézmények dolgozóit

Dr. Svébis Mihály (b), a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója és Söröli Róbert őrnagy, kórházparancsnok a Bács-Kiskun Megyei Kórház koronavírus-fertőzések ellátására kijelölt intenzív osztály felkészültségét ellenőrzi Kecskeméten 2020. április 8-án.
Dr. Svébis Mihály (b), a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója és Söröli Róbert őrnagy, kórházparancsnok a Bács-Kiskun Megyei Kórház koronavírus-fertőzések ellátására kijelölt intenzív osztály felkészültségét ellenőrzi Kecskeméten 2020. április 8-án. Fotó: MTI/Bús Csaba

A péntek este megjelent kormányrendelet szerint állami vagy önkormányzati egészségügyi intézményhez rendelhető be minden dolgozó, aki nem állami vagy önkormányzati szolgáltatónál egészségügyi tevékenységet végez, vagy kormányzati igazgatási szervvel szolgálati jogviszonyban áll, valamint a működési nyilvántartásban érvényes bejegyzéssel szerepel – írja a hvg.hu.

A cikk szerint a rendkívüli intézkedés a veszélyhelyzet végéig áll fenn, a berendelés ideje alatt a felmondás nem lehetséges, az áthelyezés időtartamát, az utazás és szállás költségét valamint a fizetést a főigazgató határozza meg.

Vannak kivételek, akikre nem vonatkozik a rendelet:

  • a honvédségi és rendészeti, egyházi intézmények,
  • a háziorvosok,
  • a várandósok, a 3 évnél kisebb gyermekkel rendelkezők, a 16 évesnél fiatalabb gyereket egyedül nevelők,
  • a még be nem oltott, és a fertőzésen át nem esett nyugdíjasok,
  • a tartósan beteg hozzátartozót gondozók.

A hvg.hu rámutat, a rendelet szerint a veszélyhelyzet ideje alatt bevonhatják a nem állami vagy önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú egészségügyi szolgáltatók ingatlan és ingó eszközeit a védekezéshez, ezért kártalanítást lehet kérni, amit majd 60 napon belül elbírálnak.

Kapcsolódó hírek