Orbán: nem volt más választás, azt mondták, „tragédia lesz”

Pénteken már arról beszélt, a bölcsődék nyitva maradnak, a virágboltok csak keddtől zárnak.

Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth rádió stúdiójában 2021. március 5-én.
Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth rádió stúdiójában 2021. március 5-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk

– mondta Orbán Viktor pénteken a szokásos Kossuth rádiós öninterjújában, hozzátéve: „Az biztos, hogy a mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe, most már a vírus elleni háború utolsó szakaszában, a célegyenesben vagyunk.”

Emlékezetes, a Nemzet Virológusa február 12-én még arról magyarázott, hogy kifejezetten ellenzi a további szigorításokat, és olyanokat hőzöngött, hogy „levittük a vírust a birkózószőnyegre”, már földharc van, majd éppen elkezdte kurjongatni, hogy most már mi támadunk, és a vírus védekezik.

Orbán a tegnap bejelentett lezárásokon péntekre ismét csavart egyet: bejelentette, hogy a bölcsődéket egyelőre mégis megpróbálják nyitva tartani, a virágosok pedig a nőnapra tekintettel március 8-án még nyitva lehetnek (hiszen a kormány szerint nyilván meghaladná az emberek képességét, ha idén 8.-a helyett már 7.-én meg kellene venniük a virágot).

A kormányfő utólag azzal kente a korábbi nyitásról szóló nagyotmondásait, hogy nem volt más választásuk, mint a szigorítás, mert a járványügyi szakemberek azt mondták, „tragédia lesz”, ha nem lépnek.

Most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvét környékén nyithassunk – mondta, jelezve, hogy március 15-ig azért még várják a véleményeket a nyitásról szóló konzultációhoz, és az ezt követő héten megtervezik, hogy húsvétkor milyen fokozatos lépésekkel tudnak nyitni.

Orbán szólt arról is: az élethez szükséges szolgáltatások, így az élelmiszerboltok és a tavaszi kerti munkához szükséges eszközöket áruló boltok nyitva lesznek, de minden másnak, így az éttermeknek, az eddig „valamiért” kivételezett fideszes kaszinóknak, szállodáknak, műszaki- és szórakoztatócikkeket árusító boltoknak mind be kell zárniuk.

Kapcsolódó hírek