Kásler Miklós: újabb szigorítások jöhetnek

A miniszter, aki a járvány közepén Hunyadi Mátyás kihantolásával van elfoglalva, arról beszélt: gyorsan terjed a brit variáns.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a beszédet mond a Semmelweis-díj és a Batthyány-Strattmann László-díjak átadásán a Pesti Vigadóban 2020. július 6-án.
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a beszédet mond a Semmelweis-díj és a Batthyány-Strattmann László-díjak átadásán a Pesti Vigadóban 2020. július 6-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

71. születésnapja kapcsán kérdezte a Blikk Kásler Miklóst, mely alkalomból az emberierőforrás-miniszter a járványhelyzetről is beszélt.

Kásler elismerően szólt a kormányról az első hullám kezelése kapcsán. Rátérve a mostani helyzetre, elmondta: nyakunkon a harmadik hullám, gyorsan terjed a brit variáns, mely legalább 70 százalékkal fertőzőképesebb, fiatalabb korosztályokat is elér.

„Naponta két-háromszáz ember kerül most kórházba, ötszáz felett van és meredeken nő a lélegeztettek száma” – magyarázta Kásler Miklós, aki mint egészségügyért is felelős miniszter a harmadik hullám előtt még Hunyadi Mátyás kihantolásával volt elfoglalva.

„A vakcináció mértéke több hét múlva éri el azt a szintet, ami megfékezhetné a felfutást. Addig szükség lehet szigorításokra is”

– tette hozzá az Emmi-miniszter. Kitért arra is, hogy ha a járványügyi szigorítások maximuma 100 százalék, jelenleg mintegy 70 százalékon vagyunk!

„Sok példa van a világban, mit lehet még tenni: iskolákat bezárni, előre lehet hozni a szünetet vagy meg lehet hosszabbítani az időtartamát erre a kritikus néhány hétre. Az élelmiszerüzletek és gyógyszertárak nyitva tartása mellett lehet az egyéb boltok nyitva tartásán is szigorítani. Ennek mintájára még sok minden más is lehetséges”

– idézte a Blikk Kásler merengését.

Kapcsolódó hírek