Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Gazdaság

Brutális megszorítást jelentett be Varga Mihály, összeomlott a költségvetés

Országos tisztifőorvos: változtatunk az oltási stratégián

Lengyel Csaba, a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján 2021. január 23-án.
Lengyel Csaba, a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján 2021. január 23-án. Fotó: MTI/Rosta Tibor

„Tudunk változtatni bizonyos mértékig az oltási stratégiánkon”, ennek az a célja, hogy minél több embernek adjuk be a védőoltásnak legalább az első adagját minél rövidebb időn belül, hogy minél többen legyenek védettek, ha nem is teljes mértékben, de jelentős százalékban – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.

Müller Cecília arról magyarázott: „azt látjuk, hogy az oltóanyagok szinte mindegyikénél már az első oltást követően mérnek 50-75 százalékos védettséget”. Hozzátette: ez azért nagyon fontos, mert ez a szint elegendő ahhoz, hogy a betegség lefolyása ne legyen súlyos, ne járjon szövődményekkel, s főleg ne halálozással.

Közölte: fontolgatják az AstraZeneca-oltóanyag esetében a második dózis beadási protokolljának és életkori korlátozásainak módosítását.

„Az AstraZeneca esetében megjelentek olyan közlemények, amelyek szakmai alapon is arra motiválja a döntéshozókat, az egészségügyi szakmát, hogy módosítsunk az alkalmazáson, úgyhogy fogunk is a jövőben” – fogalmazott.