Müller Cecília: nem szabad hátradőlni, most van itt az ideje az oltakozásnak!

Oltakozzon, vakcinázkodjon, szúrattassék, aki teheti!

Müller Cecília országos tisztifőorvos, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője.
Müller Cecília országos tisztifőorvos, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője. Fotó: koronavirus.gov.hu

A kiegyensúlyozott magyar járványügyi adatok ellenére sem szabad hátradőlni, most van itt az ideje az oltakozásnak

– magyarázta az országos tisztifőorvos vasárnap a „közmédiának” nyilatkozva.

Müller Cecília elmondta, hogy Magyarországon mintegy tíz napja nagyon hasonlóak a járványügyi adatok, példaként említve, hogy szombaton 1370 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és 64-en életüket vesztették, kórházban 3578 beteget ápolnak és 291-en vannak lélegeztetőgépen.

Az esetszámok stagnálása mellett a szennyvízben mért adatok ugyanakkor azt mutatják, hogy „némelyik helyen bizonyos enyhe fokú emelkedés” indult – mondta.

Müller Cecília szerint a „kiegyensúlyozottnak tűnő” magyar adatok ellenére sem szabad hátradőlni, – mint fogalmazott – „éppen most van itt az ideje annak, hogy oltakozzunk”. A tisztifőorvos azt is fontosnak nevezte, hogy minél többen és minél gyorsabban oltassák be magukat.

Káslerhoz hasonlóan ő is beszámolt arról, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központban állítólag „jó eredménnyel” lezárult az orosz vakcina, a Szputnyik V vizsgálata, így mostantól ez az oltóanyag is használható Magyarországon.

Az országos tisztifőorvos a különféle vakcinák működési mechanizmusát is ismertetve kiemelte: bármelyik vakcina jobb, mint anélkül veszélyben élni, „szerencse a szerencsétlenségben”, hogy a koronavírus ellen „bármely technológiával” készült vakcina hatásos tud lenni.

Ezzel szemben példaként idézte fel a influenza H1N1-variánsát, amely ellen csak a teljesen inaktivált vírust tartalmazó vakcina működött hatékonyan, mint amilyen a magyar oltóanyag volt. A koronavírus ellen a kínai Sinopharm-oltóanyag használ ilyen mechanizmust – jelezte.

Müller Cecília jelezte azt is, hogy eddig 286 379 embert oltottak be az első adag vakcinával, több mint 105 ezren a másodikban is részesültek.

Kapcsolódó hírek