Régi ház, új nyílászáró – nagy fejtörés?

Régi ház, új nyílászáró – nagy fejtörés?

Egy régi házat is számtalan módon lehet egy kicsit modernizálni – új tető, némi hozzátoldás, belül új padló, a falak átfestése… és persze a nyílászárók cseréje. Ez utóbbi ráadásul nem csak esztétikai szempontból hasznos, hiszen a korszerű ajtóval és ablakokkal csökkenthetőek a fűtési költségek, és nem mellesleg növelhető az ingatlan biztonsága. Persze azért a képlet nem mindig ilyen egyszerű.

Azok a fránya méretek!

Napjainkban az új építésű házakra szigorú előírások vonatkoznak, amiket a kivitelezőnek minden esetben be kell tartania. Ez az is magába foglalja, hogy a például az ajtó- vagy ablaknyílások is szabvány szerinti méretben kerülnek kialakításra. Ez megkönnyíti a megfelelő nyílászárók kiválasztását és beépítését – az új házak tulajdonosainak.

De mi a helyzet azokkal, akik régi építésű ingatlanban laknak? Néhány évtizeddel ezelőtt ugyanis még nem volt ennyire szigorúan szabályozva az építőipar, mindenki abból építkezett, amihez hozzá tudott jutni. Nem véletlen, hogy vidéken rengetegen építették vályogból házaikat, és az időtállóságnak köszönhetően sok ilyen épület még ma is lakható.

Ekkoriban csak az volt a lényeg, hogy a ház szerkezete stabil legyen, és nem volt egységes szabályozás például a fal vastagságával vagy az ajtónyílások méretével kapcsolatban. Ez viszont a mostani lakóknak igencsak problémás lehet, ha a szabvány méretű ajtók nem passzolnak a nyílásba.

Mit lehet tenni?

Alapvetően két megoldás van: vagy a falat kell igazítani az ajtó méretéhez, vagy fordítva. E kettő közül az első a költségesebb és a bonyolultabb.

Hiszen ha az ajtó nagyobb, mint a nyílás, akkor falat kell bontani, akár pár centiméternyi eltérés miatt is. Ha pedig az ajtó magassága sem stimmel, akkor felül az áthidalót is ki kell bontani, majd a magasított nyílásba újat építeni, ami még nagyobb munkát jelent.

Ha pedig az ajtó túl kicsi a leendő helyéhez képest, akkor a fal megtoldása lesz a megoldás. Ezeket a feladatokat célszerű kőművesre bízni, ám manapság cseppet sem egyszerű olyan szakit találni, aki rövid határidővel minőségi, ám nem horror árú munkát végez.

Ennél sokkal egyszerűbb megoldás, ha a falat érintetlenül hagyjuk, és inkább egyedi méretre készített bejárati ajtót vásárolunk, amit csak be kell majd szerelni a leendő helyére.

Biztonság egyedi elképzelések szerint

A méretre gyártott ajtók előnye nem csak az, hogy nem kell ragaszkodnunk a szabványokhoz, hanem – mivel egyedileg készített termékekről van szó – általában a megjelenést illetően is számtalan lehetőségünk van.

A Nívó Biztonsági Ajtók például 69-féle különböző színben, többféle marásmintával, üvegbetéttel és bevilágítóval kérhetőek, akár egy- vagy kétszárnyú, illetve aszimmetrikus kivitelben is.

Egy stílusos biztonsági ajtó pedig nem csak otthonunk dísze lehet, hanem a védelemről is gondoskodik, ugyanis ellenáll a betörési kísérleteknek, így kívül tartja a hívatlan látogatókat.

Kapcsolódó hírek