Orbán Gáspár brit katonai elitiskolában végzett a Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjasaként

Sosem lehet tudni, mikor lesz szükség jó szakemberre egy kis katonai diktatúrához.

Orbán Gáspár, Orbán Viktor miniszterelnök fia (balra).
Orbán Gáspár, Orbán Viktor miniszterelnök fia (balra).

Orbán Gáspár, a miniszterelnök fia volt az egyik, aki két másik magyarral együtt a Sandhurst Royal Military Academy (RMAS) brit katonai elitiskola kilenc hónapos kurzusán vett részt, a kadétonként közel 40 millió forintba kerülő képzést a Honvédelmi Minisztérium állta – írja a Telex.

Úgy tudni, az ifjú trónörökös alig két hónappal azután, hogy letette az esküt és hivatásos katonává vált, máris megkezdhette tanulmányait a brit katonai elit iskolában, majd december 11-én végzett.

„Ez onnan tudható, hogy az akadémia minden évben háromszor tart egy ceremóniát a végzettek számára „Sovereign’s Parade” néven, a ceremóniák után pedig megjelentetik a végzettek névsorát a Daily Telegraph című napilapban. A január 1-i számban, melyben a december 11-i ceremóniáról számolnak be, Orbán Gáspár is szerepel”

– vette észre Telex, részletet is mutatva a Daily Telegraph vonatkozó cikkéből.

Néhány napja már a Népszava is írt arról, hogy közpénzből tanulhatott három magyar hallgató a világ legjobb katonai intézményében, most az derült ki, hogy az egyik kiváltságos Orbán fia volt.

A Honvédelmi Minisztérium akkor a Népszavának azt mondta: ugyan sok mindentől függ, hogy mekkora a pontos képzési költség fejenként, de ez az összeg – miként a minisztérium fogalmazott – „akár 34 millió forintig terjedhet”.

A minisztérium ugyanakkor igyekezett eldugni a kis prominens ösztöndíjasát: hogy konkrétan kik tanultak kint tavaly, nem nyilvános adat – írta a HM. Kár, hogy a Daily Telegraph-nak erről nem szólt senki.

Kapcsolódó hírek