Havazás, ónos eső és erős szél miatt is figyelmeztetéseket adtak ki

Hóeltakarító munkagépek a nyíregyházi Északi körúton 2021. január 13-án.
Hóeltakarító munkagépek a nyíregyházi Északi körúton 2021. január 13-án. Fotó: MTI/Balázs Attila

Havazás, ónos eső és az erős szél veszélye miatt is figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán kora este.

Havazás miatt Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Mint írták: kezdetben még inkább csak néhol fordulhatnak elő hózáporok, amelyekből lokálisan maximum 2 centiméteres hóréteg alakulhat ki. Éjszaka aztán ismét egyre több helyen várható csapadék: általában havazás, hózápor, de a délnyugati határvidéken átmeneti, gyenge ónos esőre is van esély. Ónos eső veszélye miatt ezért Somogy és Zala megyére van érvényben figyelmeztetés.

Csütörtökön napközben már inkább a záporos jellegű csapadék lesz a jellemző, leginkább a keleti megyékben. Csütörtök estig a havazásokból, hózáporokból általában maximum 5 centiméternyi friss hóréteg alakulhat ki, de lokálisan ennél több is lehullhat egy-egy intenzívebb gócból (erre nagyobb esély a keleti, északkeleti vidékeken van).

Még mindig csütörtökön napközben főleg a középső vidékeken és a Dunántúlon nagy területen lesz viharos az északnyugati szél, ekkor a legerősebb lökések sebessége meghaladhatja a 70-75, gomolyfelhők környezetében és a hegyekben akár a 80 kilométer/órát is. A szél csütörtökön elsősorban az ország nyugati felén a frissen lehulló havat is hordhatja átmenetileg.

szellokes

Forrás: met.hu

Az előrejelzés szerint csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 7 és mínusz 1 Celsius-fok között alakul, de az átmenetileg kevésbé felhős tájakon ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 5 fok között várható.

Kapcsolódó hírek