Drasztikusan bezuhant a nyelvvizsgázók száma egy év alatt

A nyelvvizsga nélkül is átvehető diplomák, valamint a koronavírus-járvány hatása is érződik.

Drasztikusan bezuhant a nyelvvizsgázók száma egy év alatt
Fotó: MTI/Marjai János

Míg 2019-ben 124 ezren, 2020-ban, november végéig már csak mintegy 77 ezren mentek nyelvvizsgázni, ezen belül angolból az elmúlt évben 58 ezren próbálkoztak, miközben egy évvel korábban még 94 ezer volt a számuk, németből pedig 21 ezerről esett vissza 14 ezerre a vizsgázók száma – írja a Világgazdaság az Oktatási Hivatal adatai nyomán.

A lapnak Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke azt mondta, mintegy 40 százalékos a csökkenés, mely betudható annak, hogy kevesebben felvételiztek a felsőoktatásba, valamint annak, hogy a kormány tavaly áprilisban úgy döntött, nyelvvizsga nélkül is át lehet venni a diplomákat, de persze a koronavírus-járvány hatása is közrejátszik.

A cikkből kiderült, hogy tavaly mintegy 20 százalékkal kevesebben jelentkeztek államilag finanszírozott helyekre a felsőoktatásban. Aki pedig augusztus 31-ig sikerrel záróvizsgázott, nyelvvizsga nélkül is átvehette a diplomát. Decemberben több mint 123 ezer egykori hallgató volt jogosult az oklevélre, amelyet több mint 114 ezren meg is kaptak.

A kiadott oklevelek mintegy felét hét intézményben osztották ki nyelvvizsga nélkül:

  • a Debreceni Egyetemen 12 ezer,
  • a Szent István Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 8-8 ezer,
  • a Szegedi Tudományegyetemen 7 ezer,
  • a Széchenyi István Egyetemen és a Nyíregyházi Egyetemen 6-6 ezer hallgatónak.

A Világgazdaság szerint a digitális átállást számos nyelviskola megsínylette, főleg a kisebbek, voltak, amelyek bezártak, mások szüneteltették a működésüket. Rozgonyi úgy látja, sok nyelvtanuló kivárja, míg újraindul a hagyományos oktatás a nyelviskolákban is.

Az elnök szerint talán ősszel térhet majd vissza a normális menetrend a nyelvsulikban, de a szakember attól függetlenül is a 2020-asnál kevesebb vizsgázót és tanulót prognosztizál.

Kapcsolódó hírek