Romániába 150 ezer adag oltás érkezik szerdán

Az országban eddig több mint 648 ezer személynél mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Oltópont bejárata a Hargita megyei sürgősségi kórházban, ahol megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájával 2021. január 4-én.
Oltópont bejárata a Hargita megyei sürgősségi kórházban, ahol megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájával 2021. január 4-én. Fotó: MTI/Veres Nándor

Romániába 150 ezer adag koronavírus elleni oltás érkezik szerdán – közölte kedd délutáni sajtótájékoztatóján Valeriu Gheorghita katonaorvos, az országos oltási kampány koordinátora.

Gheorghita kijelentette: a szerdai lesz a második jelentős szállítmány, amely az országba érkezik, január végéig mintegy 600 ezer adag oltóanyag behozatalára számítanak. Ezeket továbbra is az egészségügyi személyzet és a veszélyeztetett kategóriák beoltására használják.

A tervek szerint január 15-én az idősotthonok és más szociális intézmények lakóival kezdődik az oltási kampány második szakasza, amelyben mintegy négymillió veszélyeztetett embert próbálnak megvédeni a fertőzéstől. Az oltási kampány vezetője szerint várhatóan április elején indulhat a kampány harmadik szakasza, amikor bárki számára elérhetővé válik az oltás.

Az országban eddig több mint 648 ezer személynél mutatták ki a fertőzést. Közülük 16 178-an vesztették életüket a kór és szövődményei következtében. Az elmúlt napon a járvány 121 ember életét követelte. Jelenleg 9028 fertőzöttet ápolnak kórházban, 1086-ot közülük intenzív osztályon.

Kapcsolódó hírek