Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

5,2-es földrengés volt Zágrábnál, Magyarországon is érezték

5,2-es földrengés volt Zágrábnál, Magyarországon is érezték
Fotó: Twitter/Sebastijan Kerše

A Richter-skála szerinti 5,2-es földrengés volt hat kilométeres mélységben december 28-án, helyi idő szerint 6 óra 28 perckor Horvátországban, epicentruma 12 kilométerre volt Sziszektől (Sisak) és 51 kilométerre Zágrábtól, mintegy 5 kilométeres mélységben.

Az MTI híre szerint a rengést egész Közép-Horvátországban érzékelte a lakosság. Anyagi károkról a Sisaktól 14 kilométere délnyugatra elhelyezkedő Petrinja városából érkezett jelentés.

https://twitter.com/RsEspreso/status/1343459306251853824

https://twitter.com/meteo365_es/status/1343459040031109121

A Magyar Tudományos Akadémia Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának Facebook-posztja szerint a földrengést Zala, Somogy és Baranya megyében sokan érezték, de mivel a rengés epicentruma a magyar országhatártól körülbelül száz kilométerre volt, Magyarországon károk bekövetkezése nem valószínű. Hozzátették: a fő rengés után várhatók utórengések, amelyek között erősek is lehetnek.

2020. december 28-án, helyi idő szerint 6 óra 28 perckor földrengés keletkezett Horvátországban Zágrábtól délre kb. 54…

Posted by ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium on Sunday, December 27, 2020

Tavasszal is hasonló erősségű földrengés rázta Zágráb környékét

A horvát fővárost és környékét legutóbb március 22-én rázta meg nagyobb földrengés. A fél óra különbséggel bekövetkezett 5,6-os, majd 5,1-es erősségű földmozgásban számos épület megrongálódott és több ember megsérült. Az akkori földmozgás Zágrábban és környékén 25 ezer épületben okozott kárt. A városmagban megrongálódott a főváros jelképének számító katedrális, a horvát parlament és a kormány épülete, valamint több templom és a kulturális örökséghez tartozó építmény. Több kórházból is evakuálni kellett az embereket.

Zágrábban a márciusi földrengés óra folyamatosak az utórengések. A szakemberek mintegy kétezer utólökést jegyeztek fel, amelyek negyede volt érezhető. Hatezer épület a mai napig nem biztonságos, köztük több óvoda, általános iskola, középiskola, egyetem, kulturális és tudományos intézet.