Megtalálhatták a 11 éve eltűnt volt MTK-s focista holttestét

Megtalálhatták a 11 éve eltűnt volt MTK-s focista holttestét

Megtalálhatták a 11 éve eltűntként keresett volt MTK-s labdarúgó, Katzenbach Imre holttestét – értesült az MTI pénteken.

A rendőrség honlapján pénteken közzétett közleményben nem nevezték meg az áldozatot, mindössze annyit írtak, hogy egy budapesti, XVII. kerületi otthonából 2009. szeptember 28-án eltűnt, akkor 45 éves férfiről van szó, akinek földi maradványait idén október 23-án találták meg Baranyajenő térségében.

Kiemelték, a rendőrség a kezdetektől gyanította, hogy nem csupán eltűnésről van szó, hanem a férfi bűncselekmény áldozata lett. 2019-ben kaptak is olyan információkat, hogy az egykori labdarúgó emberölés áldozatává vált.

A nyomozás során kiderítették, hogy hol rejtették el a holttestet, így a nyomozók Baranyajenő térségében megtalálták, és azonosították a férfi földi maradványait.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda életvédelmi osztályának munkatársai a jelenleg büntetés-végrehajtási intézetben lévő H. Attila 50 éves magyar állampolgárt emberölés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A nyomozás folyamatban van.

Az Eclipse-ügy lehet a háttérben

A hvg.hu 2010 március végén írt arról, hogy titokzatos módon tűnt el Katzenbach Imre, az Eclipse-ügyben körözött volt MTK-s labdarúgó: a férfi Mercedesét és személyi iratait hátrahagyva vált köddé. A sportoló 1964. szeptember 20-án született, eltűnésekor – egyezően a rendőrségi közleményében foglaltakkal – 45 éves volt.

Az Eclipse-ügy 2010 március közepén robbant ki, miután az akkori Vám- és Pénzügyőrség sajtótájékoztatón számolt be az ügy felderítéséről. A tájékoztatón elhangzott az is, hogy a 45 éves, sülysápi kötődésű Katzenbach Imre neve mintegy két hónappal korábban – vagyis mintegy három hónappal az eltűnését követően – merült fel az egyik céggel kapcsolatban. A vámosok úgy vélték, a férfi megalapozottan gyanúsítható a bűncselekményben való aktív részvétellel, ugyanis mintegy félmilliárd forint került a bankszámlájára.

Az Eclipse-ügy büntetőpere aztán 2012 márciusában kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken. A vádhatóság szerint a 2003-ban alapított Eclipse Zrt. a gépkocsik eredetiségvizsgálata, a biometrikus útlevelek és más projektek kapcsán 2004 után jelentős informatikai jellegű állami megbízásokat nyert el.

A cég vezetői, annak érdekében, hogy a tízmilliárdos nagyságrendű árbevételük után fizetendő áfa mértékét csökkentsék, 2006 után fiktív szerződések, teljesítési igazolások, számlák segítségével formálisan alvállalkozókat vontak be, akiknek fizettek, majd ezeket az összegeket rövidesen tovább utalták és készpénzben felvették. Így több mint egymilliárd forintnyi adót nem fizetett be az Eclipse. A vádiratban többször az egyik alvállalkozó cég ügyvezetőjeként említették Katzenbach Imrét, mint ismeretlen helyen tartózkodó személyt.

Az MTI úgy tudja, H. Attila, akit a rendőrség most gyanúsítottként hallgatott ki az emberölés miatt, vádlottja volt az Eclipse-ügynek, és az ügyben kiszabott jogerős ítéletét tölti jelenleg is a büntetés-végrehajtási intézetben.

Ezek is érdekelhetnek