Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Bulvár

Büdös bunkó: Kern András megint a járdára parkolt a szarjával

Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Székesfehérvári eladó ingatlanok: megéri befektetni

Székesfehérvár sokáig lélektani határnak számított: aki ennél távolabb lakik Budapesttől, már “nagyon vidéki”. Ez sokáig meglátszott az itteni ingatlanárakon is. A ‘90-es évek közepétől egész olcsón lehetett itt viszonylag új és jó minőségű lakáshoz jutni. Aztán változtak az idők és az igények is. De vajon jó befektetés-e Székesfehérváron lakást vásárolni mostanság?

szekesfehervari-ingatlanok

Milyen a székesfehérvári eladó ingatlanok összetétele?

Székesfehérvár csodálatos építészeti emlékekkel rendelkezik. Sajnos meg kell jegyezni viszont, hogy a II. világháborúban ez a város kapta Budapest után a második legtöbb bombatámadást, ez pedig nyomott hagyott a lakóingatlanok összetételén is. Bár itt nem olyan mértékben jellemző, hogy az ember bombatalálatos vagy a lakáshiány idején sebtében felhúzott ingatlanra bukkan, a régebbi lakások esetében itt is fontos személyesen meggyőződni a minőségről.

A 60-70-es évek erőltetett iparosítása idején, amikor az Ikarus és a Videoton a városba költözött, rengeteg lakótelep épült. A panel- vagy gázbetonházak viszont igényesek és – amennyire az adott időszak lehetővé tette – jó minőségűek is. Székesfehérváron a hírhedt budapestinél általában szellősebb elrendezést alkalmaztak, a megoldások emberléptékűbbek és érdekesebbek, ezért barátságosabb a hangulat.

Hogyan alakulnak az ingatlanárak?

Az általunk vizsgált székesfehérvári eladó ingatlanokat bemutató oldalon téglalakást már bőven a pesti árak alatt is vásárolhattunk. 15 millióért már jó minőségű, tisztasági festés után beköltözhető ingatlan kerülhet a tulajdonunkba. A panelárak nagyjából a budapesti agglomerációhoz hasonlóan alakulnak, de ezért az árért legtöbbször csendesebb és jobb állapotú lakást vásárolhatunk.

Székesfehérvár nem tartozik a legolcsóbb vidéki városok közé, azonban viszonylag jó alternatíva lehet, ha a zajtól távol, mégis jól ellátott helyen szeretnénk élni. A városból Budapest nagyjából egy óra alatt megközelíthető, körülbelül ilyen távolságra van a Balaton is. Mivel azonban komoly lokális központról van szó, a városban minden megtalálható, amire az embernek szüksége lehet.

Mi lesz az ingatlan sorsa?

Székesfehérváron számos oktatási, sőt, felsőoktatási intézmény közül is lehet választani. Ez egyrészt azt jelenti: a fiatalok akár 25 éves korukig is helyben tudnak tanulni. Másfelől viszont azt is, hogy a kisebb lakások könnyen kiadhatók, mindig jól jönnek azoknak, akik a kollégium helyett inkább albérletben töltenék a diákéveket.

Nyáron a város komoly turistacélpont, így akár a rövid távú lakáskiadás sem elvetendő megoldás – így az ingatlan akkor sem feltétlenül marad kihasználatlanul, ha a nyári időszakban a tanulók kiköltöznek belőle. A környéken található falvak rendezettek és jól ellátottak. Székesfehérvár így akár a kiköltözők köztes állomása is lehet, amíg a falusi életüket felépítik.