Egyszerű, de nagyszerű kerítésötletek

A kerítésekkel kapcsolatban az emberek többsége nem támaszt túl nagy elvárásokat: legyen ízléses, stabil, időtálló, passzoljon a házhoz, és persze pont annyit takarjon, amennyit kell. Ezeknek a feltételeknek viszont nem mindig egyszerű megfelelni, még úgy sem, hogy ma már rengeteg különféle kerítéstípus létezik. Kiindulásként azonban most adunk pár tippet.

kerites

Kerítéspanel fából

A legfontosabb jellemzője, hogy meghatározott méretben, úgynevezett táblákban gyártják, így kevésbé ad szabad kezet a kialakításban. Természetesen többféle típusa létezik, manapság különösen népszerűek az úgynevezett “lamellás” kerítéspanelek, amelyek a határoló funkció mellett árnyékolást is biztosítanak, valamit belátásmentességet garantálnak.

Segítségükkel az udvart akár teljesen el lehet takarni az utca és a szomszédok elől, illetve igény szerint akár növényekkel is befuttatható, amitől még mutatósabb lesz. Viszont mivel faanyagról van szó, ezért sajnos nem fogjuk megúszni a rendszeres karbantartást, ami a lamellás felületek nagysága miatt nem kis feladat.

Fahatású fémkerítés

Ez egy meglehetősen innovatív megoldás, ami ügyesen ötvözi a fém tartósságát és a fa természetes szépségét. A Nívó Kerítés által forgalmazott acél vagy alumínium léceket famintázatú festékréteggel vonják be, így bár kívülről fának néznek ki, viszont mégsem fognak fakulni, korhadni vagy berepedezni.

Az ilyen típusú kerítések legnagyobb előnye a tartósság és a gondozásmentesség. Hiszen semmiféle karbantartás nem szükséges ahhoz, hogy a kerítés hosszú évekig megőrizze eredeti állapotát.

A két típus között azonban akad néhány lényeges eltérés. Az alumínium elemek formája teljesen zárt, így valóban a megszólalásig hasonlítanak a falécekre. Ellenben az acélelemek “C” formájúak, vagyis a hátuljuk nyitott. Ez viszont abból a szempontból előnyös, hogy a felrögzítésük sokkal egyszerűbb, és kívülről nem láthatóak majd a csavarok.

Az alumínium kerítésléceket akár utólag is szabadon méretre vághatjuk, ez pedig számos egyéb felhasználási lehetőséget biztosít. Az elemekből ugyanis ily módon készíthető például falburkolat, lépcső- vagy teraszkorlát, kukatároló, illetve pergola is.

Az acélelemeknél viszont fontos megadni a pontos méreteket, hiszen ezeket tilos utólag elvágni, ugyanis korrodálhatnak.

Mindazonáltal a fa kinézetű, karbantartást nem igénylő kerítésekre aligha akad jobb alternatíva.

Gabion kerítés

Mostanában egyre népszerűbbek a kővel feltöltött fémrácsokból készült “kosarak”, más néven gabionok. Ezzel a módszerrel ráadásul nem csak kerítést, hanem kerti dekorációs elemeket és támfalakat is lehet építeni.

Roppant trendi és mutatós, ráadásul meglehetősen masszív is. Nemhogy az időjárás nem tesz kárt benne, de még az sem kottyan meg neki, ha valaki mondjuk véletlenül nekimegy egy autóval. Mindemellett tökéletes takarást biztosít a kíváncsi szemek elől is.

Kapcsolódó hírek