Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Botrány lett belőle, hogy Szijjártó telefonon hívogatta a romániai választókat

Magyar nyelvű üzenetben kérte, hogy szavazzanak az RMDSZ-re.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Mezei-Vill Kft. 287 millió forintos versenyképességi támogatásáról szóló szerződés átadásán a cég berettyóújfalui üzemcsarnokában 2020. szeptember 4-én.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Mezei-Vill Kft. 287 millió forintos versenyképességi támogatásáról szóló szerződés átadásán a cég berettyóújfalui üzemcsarnokában 2020. szeptember 4-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az RMDSZ hangjaként küldözgetett telefonos hangüzeneteket Szijjártó Péter a romániai választóknak a vasárnapi romániai parlamenti választás előtt – írja a hvg.hu.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter néhány nappal korábban még azt magyarázta:

“Nem azért jöttem Erdélybe, hogy beavatkozzam a román belpolitikába, Magyarország is kényes arra, hogy ilyesmi ne történjen meg.”

Ezután azonban sorra kapták a Szijjártó hangján duruzsoló, választási részvételre buzdító üzeneteket az RMDSZ-es adatbázisban szereplők. A választók azt hallhatták, hogy „nehéz idők járnak az erdélyi magyarságra”, és “a magyar kormány segítsége sokkal többet ér, ha a magyaroknak erős képviselete lesz Bukarestben”.

Szijjártóék viszont valamit csúnyán benéztek, mert az üzenet nemcsak magyar anyanyelvű szavazókhoz jutott el, hanem

olyan románokhoz is, akik szerepeltek ugyan az RMDSZ adatbázisában, de egy szót sem tudnak magyarul.

A közösségi médiában sokan megosztották, hogy kéretlen üzeneteket kaptak, és maga Victor Ponta korábbi román miniszterelnök is felszólalt a kampány ellen. Mint írta, a választási üzenetek legálisak és normálisak olyasvalaki részéről, aki indul a romániai választásokon, de legális-e ez egy másik ország külügyminiszterétől – tette fel a kérdést.