Nagykanizsán már havazott, másodfokú figyelmeztetéseket is kiadtak az ónos eső miatt

Csütörtökön egyre nagyobb területen uralkodik el az ónos eső, havas eső, havazás.

A behavazott és adventi fényekkel kivilágított Erzsébet tér Nagykanizsán 2020. december 2-án. A térségbe nyugat felől havazás érkezett.
A behavazott és adventi fényekkel kivilágított Erzsébet tér Nagykanizsán 2020. december 2-án. A térségbe nyugat felől havazás érkezett. Fotó: MTI/Varga György

Ónos eső veszélye miatt több nyugati megyére első- és másodfokú figyelmeztetéseket is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat.

  • Vas és Zala megyére adták ki a másodfokút, míg
  • Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Tolna és Baranya megyére az elsőfokú figyelmeztetést:
onos-eso

Forrás: met.hu

Veszélyjelzésükben azt írták: a nyugati határszélen csütörtök délutánig általában havazás valószínű, amelyből ott jellemzően akár 4 centiméternyi hóréteg, de a hegyvidéki területeken (Írott-kő, Soproni-hegység) ennél több is hullhat. A legnyugatibb tájakat leszámítva a hóréteg ugyanakkor már csütörtökön olvadhat.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a Dunántúl többi részén azonban a kezdeti hószállingózást, gyenge havazást követően ónos esőre, fagyott esőre, majd esőre egyaránt számítani kell. Kiemelten Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megye keleti részén, valamint az ettől kissé keletebbre fekvő területeken az éjféli óráktól kezdve egészen csütörtök délelőttig akár több milliméternyi ónos eső is hullhat.

HÁT… ELKEZDŐDÖTT… A mediterrán ciklon felhőzete elérte az országot délnyugat felől (türkizzel jelölve a műholdon),…

Posted by Országos Meteorológiai Szolgálat on Wednesday, December 2, 2020

A csapadék halmazállapota csütörtökön napközben egyre nagyobb területen esőre vált át, ónos eső, havas eső, havazás legtovább a nyugati határ mentén fordulhat elő, egyre gyengülő intenzitás mellett – fejtették ki.

Közút: résen vannak a szakemberek

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt közölte: szakembereik a következő napokban is 12 órás, váltott műszakokban, 24 órás szolgálatot biztosítva végzik a szükséges téli útüzemeltetési feladatokat. A síkosságmentesítést az előírások szerint az egyes útszakaszok forgalma és az úthálózatban betöltött szerepük szerint látják el: először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követik a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése.

Ónos eső esetén a lehetséges helyszíneken megelőző sószórást végeznek a szakemberek. Felhívták a figyelmet arra, hogy ez csak ott lehet hatásos, ahol kisebb mennyiségű fagyott eső hull, ugyanis az esőzésből átforduló csapadék könnyen lemoshatja a burkolatról a megelőzésképpen kijuttatott síkosságmentesítő anyagokat is, így az ónos eső azonnal a burkolatra fagyhat – közölte a közútkezelő.

Kapcsolódó hírek