Pintér Sándor irányítja a kórházakat csütörtöktől

Olajozottabban fog működni a védekezés.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Pintér Sándor belügyminiszter a BM Heros Zrt. szűrt levegőjű lélegeztetőgép-összeszerelő sátra előtt 2020. május 28-án.
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Pintér Sándor belügyminiszter a BM Heros Zrt. szűrt levegőjű lélegeztetőgép-összeszerelő sátra előtt 2020. május 28-án. Fotó: MTI/Mónus Márton

A veszélyhelyzet idején Pintér Sándor belügyminiszter irányítja az Országos Kórházi Főigazgatóságot

– rögzíti a Magyar Közlöny szerdai számában megjelent kormányrendelet. Az újonnan létrehozott intézmény vezetője ugyanis veszélyhelyzetben a rendészetért felelős miniszter, az meg Pintér.

A rendelet értelmében a főigazgatóság szervezeti és működési szabályzatát, illetve annak módosítását a miniszter – a miniszterelnök jóváhagyását követően – normatív utasításban adja ki. Az országos kórház-főigazgatót a miniszter javaslatára a miniszterelnök nevezi ki és menti fel.

Az Országos Kórházi Főigazgatóságot néhány napja hozták létre, feladata egyebek mellett az egészségügyi ellátórendszer működtetése, az egyes ellátóhelyek kapacitásainak felülvizsgálata és az ezzel kapcsolatos stratégiai kormányzati döntések előkészítése, vagyis akár a teljes ellátórendszert átszabhatja jogosítványaival a hivatal, melynek főigazgatója Jenei Zoltán lett.

Varga Mihály pénzügyminiszter a parlamenti hétfői plenáris ülésén egy ellenzéki kifogásra válaszolva úgy magyarázta: a járványhelyzet kezelése „legalább olyan katonai pontosságot és fegyelmet igényel”, mint amilyennel Jenei Zoltán november 18-tól kinevezett kórház-főigazgató is rendelkezik.

Kapcsolódó hírek