Bűnügy

Rengeteg pénzt találtak: vesztegetés gyanúja miatt őrizetbe vették egy fővárosi tankerületi központ vezetőjét

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Gazdaság

Brutális megszorítást jelentett be Varga Mihály, összeomlott a költségvetés

Vásárlási idősáv: a kereskedők abban bíznak, hogy a vevők betartják a szabályozást

Mert ők például nem ellenőrizhetik a maszkos vásárló korát.

Vásárlási idősávról tájékoztató felirat egy élelmiszerüzlet ajtaján Debrecenben 2020. november 24-én.
Vásárlási idősávról tájékoztató felirat egy élelmiszerüzlet ajtaján Debrecenben 2020. november 24-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A kormánypárti Magyar Nemzet azt állítja, a kereskedelem „villámgyorsan felkészült” a keddtől érvényes rendre, amely a 65 év alattiaktól igényel fokozott alkalmazkodást a mindennapokban, azonban az árusok csak bízni tudnak abban, hogy a vevők betartják az idősávokat kijelölő új szabályozást.

A szigorításokhoz szokott bolti dolgozók úgy vélekednek, hogy előfordulhatnak érdekes helyzetek, például egy maszkos vásárló korának ellenőrzésekor.

Mivel a kereskedő nem igazoltathat, a maszk levétele pedig szigorúan tilos az üzletekben, „újabb ellenőrzési praktikákra” lehet szükség

– emelték ki a cikkben.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy nem csupán az új feliratozások igényeltek erőfeszítéseket, hanem a napi munkaszervezésben, árurendelésben is igazodni kellett a hétköznaponként 9 és 11, hétvégenként 8 és 10 óra között változó fogyasztói igényekhez.

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára úgy vélekedett, hogy a tavaszi háromórás idősávnál kedvezőbb a kétórás szűkítés, amely ráadásul egyezik az idősek igényeivel. Hozzátette:

az iparcikkeket kínáló üzleteket nem korlátozza az idősáv, vagyis az ajándék-, a ruha-, a cipő-, a bútor- és a játékboltok továbbra is zavartalanul vehetnek részt az ünnepi kereslet kiszolgálásában.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke azt hangoztatta, hogy az idősek csak magukra tudnak vigyázni, és mivel továbbra is egész nap lehetőségük van a bevásárlásra, oda kell figyelniük arra, hogy elkerüljék a tömeget.