Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Soros György: Orbán csupaszra rabolja Magyarországot

„Nehéz megbecsülni, hogy mennyivel gazdagította családját és barátait.”

Soros György egy 2014-es fotón.
Soros György egy 2014-es fotón. Fotó: Flickr/Heinrich-Böll-Stiftung

„Európának szembe kell szállnia Magyarországgal és Lengyelországgal” címmel véleménycikket írt Soros György a Project Syndicate oldalára annak apropóján, hogy Magyarország és Lengyelország megvétózta a 2021-2027-es uniós költségvetést, illetve a koronavírus-járvány miatti helyreállítási alapot, mivel Orbán Viktor és lengyel elvtársai nem értenek egyet azzal, hogy az EU a jogállamisághoz kösse a támogatások felhasználását.

Soros szerint a két kormány súlyosan sérti a jogállamiságot, és nem akarják vállalni a következményeket. Hangsúlyozza, a jogállamiság nem elvont fogalom, hanem egy olyan gyakorlati határ, mely korlátot jelent a személyes és politikai korrupció számára. Úgy látja,

„a vétó szerencsejáték két olyan ország részéről, amely sorozatosan megsérti a jogállamiság szabályait”.

Soros rámutat, a vétó egy eddig nem látott lépés, pont akkor, amikor jelentősen megugrott a koronavírus miatti halálesetek száma. Mint írja, ha nem állapodnak meg az új büdzséről, a régit fogják évente meghosszabbítani, Magyarországnak és Lengyelországnak pedig nem fizetnének a költségvetésből. Úgy látja, a helyreállítási alapot megerősített együttműködési eljárás alkalmazásával is meg lehetne valósítani, az a kérdés, hogy ehhez lesz-e politikai akarat az unióban.

„Elkötelezett híve vagyok az EU-nak, mint a jogállamiságra épülő nyitott társadalom mintájának. Magyar zsidó származású vagyok, különösképpen foglalkoztat a magyarországi helyzet, ahol több mint 30 éve aktív emberbarátként tevékenykedem. Orbán egy bonyolult kleptokratikus rendszert épített ki Magyarországon, hogy csupaszra rabolja azt. Nehéz megbecsülni, hogy mennyivel gazdagította családját és barátait, de sokuk rendkívül gazdag lett. Orbán most a COVID-19 új hullámát használja a magyar alkotmány és a választási törvény (ismételt) módosításához, hogy alkotmányos eszközökkel sáncolja el magát az egész életre szóló miniszterelnöki posztra. Ez tragédia a magyar emberek számára”

idézi a 24.hu cikke a milliárdos szavait.

Soros megjegyzi, az EU-s forrásokat helyi önkormányzatokhoz kellene irányítani; az unió nem engedheti meg magának, hogy kompromisszumokat kössön a jogállamisági rendelkezésekkel kapcsolatban.