Három éve nem volt ilyen magas az államadósság

Közel 35 ezer milliárd forintra duzzadt, ami majdnem 4000 milliárdos növekedés 2020 eleje óta.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke felszólal a jegybank 2017-es üzleti jelentése és beszámolója, valamint az annak elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslat együttes általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 18-án.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke felszólal a jegybank 2017-es üzleti jelentése és beszámolója, valamint az annak elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslat együttes általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 18-án. Fotó: MTI/Soós Lajos

A GDP 73,8 százalékára nőtt az államháztartás bruttó adóssága – írja a hvg.hu a Magyar Nemzeti Bank szerdán nyilvánosságra hozott adatai nyomán, megjegyezve,

három éve nem volt ennyire magas az adósság.

A jelenlegi adat 3,5 százalékpontos növekedést jelent egy negyedév alatt, az adósság közel 35 ezer milliárd forintra duzzadt, ami majdnem 4000 milliárdos növekedés 2020 eleje óta.

A lap megjegyzi, az államadósság megugrása a járványt kísérő válságnak tudható be, a válságkezelés vitte a pénzt. Megjegyzik, egyelőre nem lehet felbecsülni, hogy az év utolsó hónapjaiban mekkora ugrásra kell számítani.

Kapcsolódó hírek