Változtak a távmunka szabályai a veszélyhelyzet idejére

Rugalmasabb feltételek mellett biztosíthatják a távmunkavégzést a munkáltatók.

Változtak a távmunka szabályai a veszélyhelyzet idejére
Fotó: Pixabay/SnapwireSnaps

Megjelent a Magyar Közlönyben a távmunkáról szóló kormányrendelet, amely szerint a veszélyhelyzet időtartama alatt a munkáltatók és a munkavállalók a Munka Törvénykönyve távmunkavégzésre vonatkozó előírásaitól eltérően is megállapodhatnak.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint a rendelet fő elemei az alábbiak:

  • A munkavégzés helye szabadon választhatóvá válik, a távmunka akár részlegesen, a munkanapok egy részében is megvalósulhat.
  • A munkáltató távmunkavégzés esetén költségtérítés formájában hozzájárulhat a munkavállaló kiadásaihoz: ennek mértéke havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér összegének 10 százaléka lehet.
  • A munkáltató köteles tájékoztatni a munkavállalót a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények szabályairól, a munkavállalónak pedig ezek teljesülésére figyelemmel kell megválasztania a munkavégzés helyét.

A cégeknek érdemes a távmunka mellett dönteniük, ha tevékenységi köreik, működési sajátosságaik ezt lehetővé teszik, és az átállás nem gátolja munkavállalóikat feladataik teljes értékű elvégzésében – hangsúlyozta az ITM közleménye.

Ezek is érdekelhetnek