Gazdaság

Hatalmas bónuszt kap minden dolgozó a kecskeméti Mercedes-Benz-gyárban

Belföld

Magyar Péter készül valamire március 15-én

Bűnügy

14 éves beteg gyereket molesztált hónapok óta egy 56 éves férfi Harkányban

Müller felszólította a kórházakat, engedjék be a haldoklókhoz a hozzátartozókat

A látogatási tilalmat az Alaptörvény és a betegek emberi méltósághoz való joga is felülírja.

Sáfrány NorbertSáfrány Norbert
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án. Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

A látogatási tilalom ellenére biztosítani kell a kapcsolattartást és megfelelő tájékoztatást kell adni a beteg állapotáról a hozzátartozóknak, erre hívta fel a kórházvezetők figyelmét Müller Cecília országos tisztifőorvos abban a körlevélben, amely a Telex birtokába került.

A november 10-i keltezésű levél szerint az elmúlt időszakban „a betegek kapcsolattartási jogának korlátozása számos panaszt okozott” a kórházakban.

Mint ismert, a járványhelyzet miatt a kórházakban látogatási tilalom van érvényben, de az országos tisztifőorvos szerint néhány eset ez alól kivételt jelent, mert az Alaptörvény kimondja a kapcsolattartás jogát a családdal, az egészségügyi törvény szerint pedig a beteg joga az emberi méltósághoz egészségügyi válság idején sem korlátozható.

A Telex által idézett körlevelében ezért Müller Cecília kötelezi az összes kórházat, hogy meghatározott esetekben a covidos és nem covidos osztályokon is tegyék lehetővé a hozzátartozóknak a kapcsolattartást a betegekkel.

Az országos tisztifőorvos külön kiemeli a haldokló, végstádiumban lévő betegeket:

„A haldokló, végstádiumú beteg láthatása nem várhat órákat, napokat, az alkotmányos alapjog betartását minden esetben haladéktalanul szükséges biztosítani. Minden ezzel ellentétes működési rend az egészségügyi törvény és az alaptörvény hivatkozott rendelkezéseibe ütközik.”

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a magyar sajtóval.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább chaten, mutasd meg ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Feljelentik Orbánékat, amiért a COVID alatt valakik eltüntettek 300 milliárd forintot a lélegeztetőgépek ürügyén

Enyhén növekszik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

Ismét berobbanhat a Covid Magyarországon, százezrek fordulnak orvoshoz légúti panaszokkal

Lehűlés érkezik a jövő héten, visszatérnek a hajnali fagyok

„Mocskos komcsi” – Dávid-csillagot festettek a Momentum előválasztási plakátjára Budapesten

Müller Cecília szankciókat is bevezetne a szűrővizsgálatokat elbliccelőkkel szemben