Orbán: 99,99 százalék, hogy az egészségügy túléli a pandémiát

Azt a 0,01%-ot már igazán megadhatta volna azután, hogy tegnap még csak 50% volt az esély.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) interjút ad Gönczi Gábor műsorvezetőnek a TV2 Tények című műsorában 2020. november 11-én.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) interjút ad Gönczi Gábor műsorvezetőnek a TV2 Tények című műsorában 2020. november 11-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Két hét múlva megmondja Orbán Viktor, hogy karácsonykor már lehetnek-e olyan nagyobb családi összejövetelek, amelyeken tíznél többen vehetnek részt.

„Hamarabb erre a kérdésre nem tudok válaszolni, de a remény bennem is erős” – szabadkozott a kormányfő szerdán a TV2 történeti okokból még „Tények” címen futó műsorának adott interjúban, jelezve: a koronavírus-járvány miatt most életbe léptetett szigorítások hatásának érzékeléséhez legalább két hétre lesz szükség.

Kórházi ágy, maszk, védőfelszerelés, lélegeztetőkészülék van, és orvos is van, de nem elég – mondta, úgy folytatva: a számok azt mutatták, ha így megy tovább minden, akkor 50 százalék esély van arra, hogy a kórházak kibírják a terhelést.

„Most, hogy meghoztuk az intézkedéseket, ez a valószínűség 99,99 százalék”

– mesélte Orbán Viktor.

A magyar egészségügyi ellátórendszert a kormányfő úgy jellemezte, hogy hősies állapotban van, az orvosok, az ápolók és más kórházi dolgozók emberfeletti és erőfeletti munkát végeznek. Azonban „a számuk véges”, ezért a mostani intézkedésekkel könnyítik az ő munkájukat – tette hozzá.

„Nagyon jó orvosaink és nagyon jó ápolónőink vannak”, de „ők is emberből vannak”, őket is elkapja a betegség, és a megfertőződött egészségügyi dolgozók száma „nem alacsony” – magyarázta.

„De a vírus sincs könnyű helyzetben, mert a vakcina a láthatáron, és ha meglesz, mi terítjük le a vírust, és nem ő bennünket” – mondta, jelezve, hogy olyan gyógyszerek már vannak – és folyamatos a beszerzésük -, amelyek segítenek elviselhetővé tenni a betegség lefolyását.

Kapcsolódó hírek