Megszavazta az Országgyűlés a rendkívüli jogrend meghosszabbítását

Orbán Viktor miniszterelnök szavaz az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2020. november 10-én.
Orbán Viktor miniszterelnök szavaz az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2020. november 10-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az ellenzék támogatásával, 180 igen és egy nem szavazattal elfogadta az Országgyűlés kedden a koronavírus-járvány miatt kihirdetett rendkívüli jogrend 90 napos meghosszabbítását.

A rendelethez Hende Csabától érkezett egy módosító, miszerint a veszélyhelyzet megszűnése utáni napig időközi választás nem tűzhető ki, a már kitűzöttek elmaradnak. A ki nem tűzött és az elmaradt választást a veszélyhelyzet megszűnését követő tizenöt napon belül ki kell tűzni.

Az Orbán Viktor által hétfőn bejelentett szigorítások pontos szabályozása a Magyar Közlönyben jelenik majd meg, várhatóan még a mai nap folyamán.

A Telex tudósítása szerint Varga Judit igazságügyi miniszter a voksolást megelőző felszólalásában azt mondta, Magyarországon minden rendelkezésre áll a védekezéshez, most a tavaszi hullámhoz képest azért szabták 90 napra a felhatalmazást, mert már közel van a vakcina.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is arról beszélt, hogy jó esélyt lát arra, hogy 90 napon belül megérkezzen a vakcina. Egyúttal üdvözölte azt is, hogy az ellenzéki pártok is rábólintottak a szigorításra.

Ezek is érdekelhetnek