Orbán egyik „legnagyobb hazugságáról” írt Hadházy Ákos

4623 maszkot gyártott szeptemberben az a kínai gép, melyről a miniszterelnök azt állította, havi 2,8 milliós kapacitású.

Orbán Viktor személyesen állapítja meg, hogy megérkezett az áru.
Orbán Viktor személyesen állapítja meg, hogy megérkezett az áru. Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Bár áprilisban Szijjártó Péter azt mondta, és Orbán Viktor Facebook-videójában is az hangzott el, hogy havi 2,8 millió darab maszkot tud gyártani a mintegy 210 millió forintért vásárolt, a sátoraljaújhelyi börtönben beüzemelt kínai maszkkészítő gép, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő most arról számolt be egy adatigénylése nyomán, hogy ennél jóval kevesebbet készített a szerkezet júliusban, augusztusban és szeptemberben is.

„Nem ez Orbán legnagyobb hazugsága, de nem mindig lehet ennyire egyértelműen rajtakapni, illetve ez a kis történet mindent elmond a kormány »járványkezeléséről« és a korrupcióról”

– írta Hadházy, emlékeztetve: a gépet 210 millióért vette a kormány, „miközben az Alibabán ugyanakkor 21 millióért kínálták”.

Szeptemberben már csak 4600 (! Négyezer hatszáz !) maszkot gyártott a kínai csodamasina, amiről Orbán propagandavideója…

Posted by Hadházy Ákos on Thursday, November 5, 2020

A politikusnak a BVOP elárulta, a csodamasinával

  • 2020 júniusában 520 800 db,
  • 2020 augusztusában 297 100 db,
  • 2020 szeptemberében pedig mindössze 4623 db maszkot készítettek.

Hogy a nevezett hónapokban miért maradt el a valós kibocsátás a névleges kapacitástól, az Hadházy posztjából – és a BVOP válaszából – nem derült ki.

Kapcsolódó hírek