Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Gazdaság

Brutális megszorítást jelentett be Varga Mihály, összeomlott a költségvetés

Müller Cecília: csak mi használjuk a fésűnket a kórházban

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 18-án.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 18-án. Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Az elmúlt 24 órában 3928 fővel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, elhunyt 84, jellemzően krónikus beteg, akiknek az életkora 49-93 év közé esett, és mindössze 6 százalékuknak nem volt alapbetegségük – ismertette Müller Cecília országos tisztifőorvos csütörtökön, az operatív törzs tájékoztatóján az aktuális járványügyi számokat.

Mint mondta, az egészségügyi ellátórendszerre rendkívüli teher hárul, a kórházak telítődnek, jelenleg 5183 COVID-os gyógyul az intézményekben, 378-an vannak lélegeztetőgépen.

A tisztiorvos a járványügyi szigorítások kapcsán a fiatalok türelmét kérte, mondván, a kijárási korlátozással megszüntetnék azokat a csoportosulásokat, melyek melegágyai a terjedésnek. Hogy a focimeccseken hogyan nem verődik össze a tömeg, arról viszont nem szólt.

„Mivel nő a kórházban kezeltek száma, többször megkapjuk a kérdést, mit is kell vinni a kórházba, mi a megengedett, mi az ajánlott”

– vezette fel a csütörtöki tanítást Müller Cecília. Mint mondta, ha valaki bekerül fekvőbetegként a kórházba, az ápolási ideje több hetet vehet igénybe. Egy összekészített kórházi csomagnak tartalmaznia kell a személyi okmányokat, TAJ-kártyát, korábbi zárójelentéseket, leleteket. Jó, ha van egy lista a rendszeresen szedett gyógyszerekről. Ha valaki gyógyszert vinne be, mindenképpen szóljon az őt ellátónak, és az ő hozzájárulásával szedje be azt. Legyen meg a legközelebbi hozzátartozó telefonszáma is.

„Magunkkal kell vinni a tisztálkodási eszközöket, legyen alkoholos alapú kézfertőtlenítő is, vigyázzunk arra, hogy más ne használja személyes tárgyainkat, vigyük magunkkal a fésűtől kezdve mindenféle körömvágó eszközt, ollót”

– folytatta a tisztifőorvos. Javaslata szerint a kórházban használjunk egyszer használatos műanyag evőeszközöket, ne kelljen fertőtlenítgetni az eszcájgot. Ha járókeretre, botra van szükség, azt se hagyjuk otthon. Vannak olyan kórházak, melyek nem szívesen engedik be a hálóruhát, ott adnak inkább, ezért a ruházatot külön csomagba készítsük, így könnyen vissza lehet küldeni.

„Tartsuk a házirend szabályait, ne zavarjuk nem megfelelő viselkedéssel az ellátószemélyzetet”

– mondta még Müller Cecília. A kórházban a textilmaszkok tisztítása nem megoldott, az intézménybe érkezők mindenképp egyszer használatos maszkot hozzanak, ha ilyet nem tudnak, a kórház ad nekik.

A tisztifőorvos újságírói kérdésre azt mondta, a járvány kezdete óta nyilvántartott fertőzöttek – 94916 fő – 3,3 százaléka egészségügyi dolgozó. Amennyiben jól számoltunk, mert az arányon kívül Müller Cecília konkrét számot nem mondott, 3100-nál több egészségügyi dolgozó kapta el mostanáig a koronavírust.