Baleset

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Belföld

Szentkirályi Alexandra videón számolt be róla, hogy rettentő ostoba

Erdő Péter: a járvány mindig „alkalom a megtérésre”

Most különösen fontos mindenkinek „rendezni a lelki állapotát”.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek megáldja Hévey Gyula embermentő terézvárosi plébános tiszteletére az Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplom melletti plébánia falán felavatott emléktáblát a főváros VI. kerületében 2020. október 15-én.
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek megáldja Hévey Gyula embermentő terézvárosi plébános tiszteletére az Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplom melletti plébánia falán felavatott emléktáblát a főváros VI. kerületében 2020. október 15-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Halottak napján és mindenszentek ünnepén „nemcsak a halál miatti félelmet, hanem az isteni gondviselésbe vetett bizalmat is megélhetjük” – magyarázta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az MTI-nek.

A bíboros kiemelte: mindenszentek ünnepe emlékeztet rá, hogy a halál után nem a megsemmisülés következik, hogy az „örök boldogságba kaptunk hivatást”, és ezen az úton „a szentek előttünk járnak” – bármi is legyen ennek a mondatnak az értelme. Azt is mondta, a világjárvány miatti szorongással terhelt időszakban ezért különösen vigasztaló ez az ünnep.

Felhívta a figyelmet, hogy elhunyt szeretteikért otthon is gyertyát gyújthatnak és imádkozhatnak azok, akik nem tudnak vagy nem szeretnének közösségbe menni.

Erdő Péter szólt arról, hogy a kórházakban ápolt koronavírusos betegek, elsősorban a haldoklók lelkipásztori ellátását az összes előírás megtartásával, a lehető legnagyobb óvatosság mellett igyekeznek megszervezni, ahol ezt a kórház engedi, és a beteg kéri.

Elmondta: az egyház különbséget tesz a szentségek között, és különösen járványok idején hangsúlyozza, hogy a legfontosabb a keresztség és a bűnbánat szentsége, illetve a szentségi feloldozás. Ebben az időszakban ezért, amikor senki sem tudhatja, mikor fertőződik meg és mennyire súlyosan betegíti meg a vírus, különösen fontos mindenkinek „rendezni a lelki állapotát”, hogy „tiszta szívvel állhasson Isten előtt”.

A járvány, a szembesülés az emberi élet törékenységével mindig „alkalom a megtérésre”,

arra, hogy „csak a legfontosabb dolgokra figyeljünk”. Így volt ez a régi, nagy járványok idején és így van ma is – tette hozzá a bíboros.

Kapcsolódó friss hírek

110 ezerhez közelít a külföldön dolgozó magyarok száma

Nagy baleset az M7-es autópályán, Balatonvilágosnál

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten