Emelkedik a nyugdíj novembertől, ennyi lesz a plusz pénz

Az eredetileg tervezettnél magasabb várható infláció miatt kell emelni.

Nyugdíjat visz a postás.
Nyugdíjat visz a postás. Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

Megjelent a Magyar Közlönyben az idei nyugdíjkompenzációról szóló rendelet, így most már biztos, hogy

novemberben kőkemény 1,2 százalékkal emelkednek a nyugdíjak.

Ennek értelmében a novemberi nyugdíj már eleve magasabb lesz, mint a korábbiak, a január-októberi időszakra vonatkozó visszamenőleges különbözetet pedig egy összegben küldik.

A Privátbankár cikke megjegyzi, hogy az emelésből kimaradnak azok, akiknek 2020-tól kezdték folyósítani az eljárást, és szintén rossz hír, hogy idén további juttatás már nem várható a nyugdíjon felül, ugyanis egész egyszerűen nincs meg az ehhez kellő gazdasági növekedés.

A Magyar Államkincstár adatai szerint mintegy 142,1 ezer forint az országos nyugdíjátlag, a mostani emelés 11 havi mértéke 18,8 ezer forintot jelent. Persze csavar is van a történetben: mivel a több mint 2 millió magyar nyugdíjas több mint felének 60-139,9 ezer forint között van a havi öregségi járandósága, a kézhez kapott összeg ennél valószínű, hogy kevesebb lesz.

A mostani emelés azzal magyarázható, hogy a nyugdíjas-infláció mértéke az év eleji 2,8 százalékos emeléshez képest elérte a 4 százalékot. A szabályok szerint a kettő közötti különbség miatt lesz 1,2 százalék az emelés mértéke.

Kapcsolódó hírek