Varga Zsolt András lett a Kúria elnöke

2021. január 2-tól Darák Pétert váltja az elnöki poszton.

Varga Zsolt András lett a Kúria elnöke

Annak ellenére, hogy az Országos Bírói Tanács elhajtotta, a parlament titkos szavazáson 135 igen, és 26 nem szavazattal megválasztotta Varga Zsolt Andrást, volt alkotmánybírót a Kúria elnökének.

Az összes ellenzéki párt tiltakozott a kinevezés ellen, mert szerintük a jelölt pártkatona.

Az alaptörvény szerint a Kúria elnökét a bírák közül kilenc évre a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés választja; a megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

A volt alkotmánybíró az ELTE-n végzett jogászként 1995-ben, később ugyanitt szerzett PhD-fokozatot is, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen habilitált. 2012 óta egyetemi tanár, emellett katekéta-lelkipásztori munkatárs is.

Megválasztása után Varga az MTI-nek azt mondta: a megválasztása mögött mintegy huszonnyolc évnyi szakmai munka áll, amit mindig egy szakmai közösség részeként végzett. Hozzátette, hogy próbálja most ezt a bizalmat megszolgálni, de továbbra sem egyedül, hanem a Kúria bíró közösségének tagjaként.

A volt alkotmánybíró megválasztására október 5-én tett javaslatot Áder János köztársasági elnök, új posztját 2021. január 2-tól tölti majd be.

Kapcsolódó hírek