Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Gazdaság

Súlyos benzindrágulás jön pénteken, de a dízelesek örülhetnek

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Csaknem 1,7 milliárd forintot fizettek egy Munkácsy-festményért

Rekordáron kelt el, de üzleti titokra hivatkozva nem árulják el a vevő kilétét.

Munkácsy Mihály Anyai ösztön (A dajka) című festménye.
Munkácsy Mihály Anyai ösztön (A dajka) című festménye. Forrás: Wikipédia

Mintegy 5,4 millió dollárt, azaz körülbelül 1,7 milliárd forintot fizettek Munkácsy Mihály „A dajka” című olajfestményéért egy New York-i galériában. A 95×150 centiméteres alkotás ára ezzel rekordnak számít, de a Magyar Nemzet azt írja, az új tulajdonos kiléte titok marad.

A cikkből az is kiderül, hogyan sikerült ilyen magas áron eladni a képet:

„Nyugaton felértékelődnek a XIX. század második felének festőművészei, s egyik kiemelkedő alakjuk Munkácsy volt. A dajka című festményt a magyar művész egyik olyan utolsó enteriőrjeként tartottuk számon, ami még eladó. Az az igazság, hogy a piacon már nem nagyon van ilyen jellegű, meghitt hangulatú kép. És ez jellemző Munkácsy Mihály minden alkotására: mind szűkösebb a kínálat az egyre nagyobb kereslet mellett. Ez persze felveri az árakat. Eljutottunk odáig, hogy egy jó Munkácsy-képért már több millió dollárt is hajlandók kifizetni”

– mondta el Julian Beck, a galéria tulajdonosa.

Munkácsy egyébként Magyarországon is elég népszerű, bár ennyit azért senki nem fizetett még hazánkban festményért. A Virág Galéria eddigi legsikeresebb őszi aukcióján 90 millió forintért plusz 20 százalékért, azaz összesen 108 millió forintért vették meg a Fasor című, kis méretű (55×38 centiméter) képét.