Országos tisztifőorvos: egy 20 éves fiatal is elhunyt csütörtökön

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én. Fotó: MTI/kormany.hu

Hatékony az idősek érdekében hozott látogatási és intézményelhagyási tilalom az idősek otthonaiban – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.

Müller Cecília hozzátette: jelenleg 60 idősek otthonát érinti a koronavírus-fertőzés, ahol 707 lakó igazoltan pozitív, a járvány második hullámában 55-en gyógyultak meg.

Azt mondta, az 1600 magyar intézményben százezer ápoltat gondoznak, az intézményeknek csak a négy százalékába jutott be a vírus.

A tisztifőorvos felhívta a figyelmet – az egészségi állapot karbantartása érdekében – a kiegyensúlyozott táplálkozás, a napi gyümölcsfogyasztás, és a heti többszöri szabad levegőn való tartózkodás fontosságára.

Közölte azt is:

a csütörtökön elhunyt 33 ember közül a legfiatalabb 20 éves volt, aki gyorsan zajló, súlyos megbetegedésben szenvedett.

A koronavirus.gov.hu oldal adatai szerint az elhunyt férfi volt, alapbetegségeként pedig azt tüntették fel: „csontvelő-transzplantáció, kóros elhízás, vérszegénység”.

Ezek is érdekelhetnek