Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Karácsony: a kormány megpróbálja gyámság alá helyezni Budapestet

A főpolgármester szerint 170 milliárdos hiányt kell kezelniük a járvány, a gazdasági válság és a „kormányzati sarc” miatt.

Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester sajtótájékoztatót tart, miután átvette hivatalát elődjétől, Tarlós Istvántól a Városházán 2019. október 17-én.
Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester sajtótájékoztatót tart, miután átvette hivatalát elődjétől, Tarlós Istvántól a Városházán 2019. október 17-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

„Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak! A kormány megpróbálja gyámság alá helyezni Budapestet”

– így értékelte Facebook-bejegyzésben Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa csütörtöki ülését, ami szerint arról szólt, hogy „a főváros, majd minden kezdeményezését elutasították, cserébe nagyjából azt ajánlották, hogy majd ők fizetik és valósítják meg a fejlesztéseket”.

Karácsony Gergely szerint ezzel az egyik gond, hogy a kormánynak és a fővárosnak nincs pénze, hanem az adófizetőknek van. „Köztük a budapestiek vannak a legtöbben (…)” – érvelt, hozzátéve, ha „bármi megvalósul, azt az adófizetők, benne a budapestiek fizetik”.

A főpolgármester úgy látja, hogy a kormány

„próbálja csökkenteni az ellenzéki önkormányzatok mozgásterét, a cselekvőképességünket, hogy aztán ujjal mutogathassanak és mantrázhassák: al-kal-mat-la-nok”.

Bejegyzésében rámutatott: a fővárosban azt kell megvalósítani és úgy, amit és ahogyan a budapestiek akarnak. Beton helyett zöldet, presztízsberuházások helyett élhető várost – összegzett, majd jelezte ennek megvalósítására kapott mandátumot, és ettől nem tágít.

Nem osztogatnak, hanem fosztogatnak!Nehéz másként olvasni a mai FKT eredményét, hogy a kormány megpróbálja…

Posted by Karácsony Gergely on Thursday, October 15, 2020

A főpolgármester álláspontja szerint, amit a kormány elvesz a budapestiektől a Budapest-adóval, annak egy részét „nagy kegyesen” visszajuttatja, de – mint megjegyezte – úgy, hogy a beruházásokat „saját maguk akarják megvalósítani”.

Karácsony Gergely azt írta, hogy nehéz hinni a kormánynak. „Úgy állunk hát, hogy a fővárosi Fidesz-frakció kezdeményezésére az FKT-ra vittük a szolidaritási hozzájárulásnak nevezett Budapest-adó csökkentését. Nemet mondtak, saját frakciójukat sem veszik komolyan” – fogalmazott, hozzátéve: ezzel Budapest nettó befizetőjévé válik az államnak, mintegy 170 milliárdos hiányt kell kezelniük a járvány, a gazdasági válság és a „kormányzati sarc” miatt.