Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Orbán elmondta, miért vetettek szemet Közép-Európára a „nagy és erős országok”

Ha egy térség felértékelődik, nincs menekvés.

Orbán Viktor miniszterelnök beszél a 2 x 400 kV-os Cirkovce-Pince távvezeték alapkőletételén a szlovéniai Kidričevóban 2020. október 14-én.
Orbán Viktor miniszterelnök beszél a 2 x 400 kV-os Cirkovce-Pince távvezeték alapkőletételén a szlovéniai Kidričevóban 2020. október 14-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien

Közép-Európa felértékelődik, felszálló ágban van, erősödik, a jelentősége nő, és az egész Európai Unió növekedési centruma keleti irányba tolódik, Közép-Európába – magyarázta Orbán Viktor szerdán a szlovéniai Kidricevóban, a Pince-Cirkovce elektromos távvezeték alapkőletételi (!) ünnepségén.

A magyar kormányfő arról beszélt, ha egy térség felértékelődik, akkor ott a nagy és erős országok befolyást próbálnak szerezni, így a fontos országok és térségek geopolitikai játszmák színterévé is válnak. „Ilyenné lett a mi térségünk is” – tette hozzá.

Összekötjük a magyar és szlovén villamosenergia-hálózatot // We are connecting the Hungarian and Slovenian electric systems

Posted by Orbán Viktor on Wednesday, October 14, 2020

Orbán szerint ma Közép-Európa éppen a felértékelődése miatt geopolitikai játszmáknak is a színtere. Ezt természetesnek kell tekinteni, ez nem egy probléma, hanem egy jó jel, hogy ez a térség fontossá vált – vélekedett.

Hangsúlyozta: a mostani vezeték-összeköttetés a legnagyobb szlovén-magyar projekt, amely az elmúlt évtizedekben történt, a szlovén-magyar barátság és bizalomépítés zászlóshajója.

A tervezett távvezeték a Szlovénia-Magyarország-Horvátország összeköttetés része, a ljubljanai kormány egyik fő prioritása a szlovén energetikai infrastruktúra fejlesztésében. A távvezeték létrehozza az első államközi kapcsolatot a magyar átviteli hálózattal, növeli a szlovén villamosenergia-rendszer, az átviteli hálózat és az import átviteli kapacitás megbízhatóságát, és előre nem látható események vagy működési problémák esetén javítja az ellátás megbízhatóságát.

Kapcsolódó friss hírek

„Éppen kúrják Szájer Józsit, kértek matricát?” – A fideszesek hallani sem akarnak már az Alaptörvény atyjáról

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Jelentős felmelegedés érkezik, ekkor tér vissza a nyárias idő

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Riasztották a katasztrófavédelmet, több száz dolgozót menekítettek az SK komáromi akkugyárából

Nyomoz a rendőrség a reggel, egy budapesti iskolában történtek miatt