Szijjártó Péter megnyitotta Magyarország genfi konzulátusát

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél Magyarország genfi konzulátusának ünnepélyes megnyitásán 2020. október 13-án.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél Magyarország genfi konzulátusának ünnepélyes megnyitásán 2020. október 13-án. Fotó: MTI/KKM/Király Márton

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megnyitotta kedden Magyarország genfi konzulátusát.

A tárcavezető a képviselet megnyitóján arról magyarázott: több mint szimbolikus, hogy Magyarország a koronavírus-járvány idején nyit egy újabb konzulátust. Ez világosan mutatja a kormány feladatainak és kötelességeink sokszínűségét is, hiszen egyrészt meg kell védeni az emberek életét és egészségét, ugyanakkor, ahogyan arról a magyar emberek a nemzeti konzultációban világos döntést hoztak, a működőképességet is fenn kell tartani.

„Magyarországnak működnie kell, és ahhoz, hogy Magyarország működjön, a diplomáciának és a külpolitikának is működnie kell”

– ismételgette Szijjártó Péter.

A tárcavezető szerint minden túlzás nélkül lehet azt állítani, hogy Genf részben Európa, részben pedig a világ egyik „fővárosa”, a huszadik és a mostani évszázad egyik diplomáciai fellegvára a világban, ott található az ENSZ egyik globális központja, továbbá számos nemzetközi szervezet központja, a magyarok pedig nagy erőkkel vesznek részt a nagy nemzetközi szervezetek munkájában. A városban található többek között az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM), az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) és a Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) székhelye.

A tárcavezető szerint a Genfben élő magyarok mindennapi életének megkönnyítésén túl a konzulátus megnyitása legalább annyira szól a magyar-svájci kapcsolatoknak is, Budapest ezzel elismeri fontosságukat, és kifejezi szándékát, hogy dolgozni szeretne a kétoldalú kapcsolatok további fejlesztésén.

Kapcsolódó hírek