Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Gazdaság

Súlyos benzindrágulás jön pénteken, de a dízelesek örülhetnek

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Müller Cecília: egyre több embert ápolnak kórházban

Egy hét alatt 9 százalékkal emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án. Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Egyre több fertőzöttet, jelenleg 1519 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 160-an vannak lélegeztetőgépen

– mondta el Müller Cecília országos tisztiőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Kitért arra is, hogy az elmúlt 24 órában 28 beteg halt meg, mindegyiküknek volt valamilyen krónikus betegsége. Továbbra is jellemző a szív- és érrendszeri megbetegedés, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, és többüknek volt valamilyen autoimmun betegsége.

Hozzátette: bővült az anyagcsere-betegségek köre is, a cukorbetegség mellett megjelent a köszvény. Az elhunytak között vannak továbbá daganatos betegek is.

A tisztifőorvos szólt arról is: az operatív törzs jelenleg 28 óvodában és 16 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 130 osztályban és 3 tejes iskolában van digitális oktatás érvényben.

Müller Cecília emellett a több éve meglévő krónikus betegségek karbantartásának fontosságára hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta: jelentősen növeli a koronavírusos megbetegedés szövődményeinek kockázatát az elhanyagolt, nem rendszeresen karbantartott alapbetegség. A rendszeres gyógyszerszedőktől azt kérte, hogy konzultáljanak a háziorvosukkal.