Meteorológiai szolgálat: északkeleten a hegyekben havas eső, hó is lehet

Vagy ahogy a szakemberek fogalmaznak, „akár halmazállapot-váltás is lehet”.

Havazik a Nagy-Hideg-hegyen 2019. október 30-án.
Havazik a Nagy-Hideg-hegyen 2019. október 30-án. Forrás: Időkép

Az Időkép tegnapi előrejelzése után ma az Országos Meteorológiai Szolgálat is megkongatta a harangokat, miszerint

északkeleten a hegyekben havas eső, hó is lehet éjszaka és szerdán napközben.

A Facebookon kedden közzétett bejegyzésükben azt írták, a térség időjárását alakító mediterrán ciklon, miközben észak felé helyeződik át, maga mögött hidegebb levegőt hoz a Kárpát-medencébe, és a magasban egyre nagyobb területen megjelennek a mínuszok. Emiatt Magyarországon az északi hegycsúcsokon éjszaka és szerdán napközben akár halmazállapot-váltás is lehet.

HÓPELYHEK KEVEREDHETNEK AZ ESŐCSEPPEK KÖZÉ?! ❄️❄️Esélylatolgatás rovatunk következik:A térségünk időjárását alakító…

Posted by Országos Meteorológiai Szolgálat on Tuesday, October 13, 2020

Erre legnagyobb esély az Északi-középhegység magasabban fekvő tájain van, emellett éjszaka esetleg a Bakonyban is megjelenhet egy-egy hópehely – tették hozzá.

A meteorológiai szolgálat honlapján olvasható előrejelzés szerint kedden késő estére 5-10 Celsius-fok közé hűl le a levegő. Szerdán dél felől felszakadozik, csökken a felhőzet, de az északi országrészben továbbra is borult marad az ég, és egyre inkább csak arrafelé lehet esőre, záporra számítani. A magasabban fekvő tájakon néhol havas eső sem kizárt.

A szél szerdán többfelé megerősödik, a Balaton és a Bakony térségében viharossá fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet 2-7 fok között alakul, délnyugaton helyenként talajmenti fagy is lehet. A legmagasabb hőmérséklet általában 12-17, az északi harmadban 7-11 fok között alakul.

Ezek is érdekelhetnek