Orbán Viktor miniszterelnök, a párt elnöke (j2) a Fidesz tisztújító kongresszusán a BOK Sportcsarnokban, Budapesten 2019. szeptember 29-én. Jobbról Kubatov Gábor pártigazgató, alelnök, középen Balázs Péter színművész, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója.

Magyar politikusok és családtagjaik adatait is gyűjtötte egy kínai cég – ők vannak a listán

Politikusok, családtagjaik, jelenlegi és volt diplomaták, állami cégvezetők és startupok alapítói is feltűnnek abban az adatbázisban, amely egy államközeli kínai cégtől szivárgott ki még szeptemberben – írja a Telex.

A cikk szerint az Overseas Key Information Database (OKIDB, külföldi kulcsinformációs adatbázis) létezésének híre idén szeptember közepén járta be a világot. Az adatbázist a 2017-ben alapított Shenzhen Zhenhua Data Information Technology nevű cég állította össze, és a világ számos országának politikusairól, katonai tisztviselőiről, hírességeiről tartalmaz adatokat.

Az adatbázisban több mint 700 magyar név is szerepel, de a pontos számot nehéz megmondani, mivel nem mindig egyértelmű, hogy névazonosságról vagy duplikált bejegyzésről van szó, illetve a magyarországi listán nem is mindenki magyar állampolgár. A Telex cikke megjegyzi, az adatbázis nem is éppen friss: a magyar bejegyzéseket 2018 július–augusztusában hozták létre, és 2018 októberében frissültek utoljára.

Az adatbázis magyar vonatkozású részében szakszervezeti vezető, egyetemi oktató, aktív kormánypárti és ellenzéki politikusok, országgyűlési- és önkormányzati képviselők, volt államtitkárok, cégvezetők, nagyvállalatok igazgatósági tagjai, valamint politikusok házastársai, gyerekei is megtalálhatók.

Az aktív politikusok közül a Telex cikke kiemelte

  • Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgatót,
  • Havasi Bertalant, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkárt,
  • Varga Judit igazságügy-minisztert,
  • Nagy István agrárminisztert, valamint
  • Hollik Istvánt, a Fidesz kommunikációs igazgatóját.

Emellett a listán szerepel Kovács Zoltán fideszes országgyűlési képviselő, Kunhalmi Ágnes MSZP-társelnök, Molnár Zsolt MSZP-pártigazgató, valamint többek között Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője is.

Megjegyzik továbbá, hogy Orbán Viktor egyik lányától Botka László feleségéig számos politikusi családtag is szerepel az adatbázisban, de őket nem részletezik, mert nem közszereplők.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök, a párt elnöke (j2) a Fidesz tisztújító kongresszusán a BOK Sportcsarnokban, Budapesten 2019. szeptember 29-én. Jobbról Kubatov Gábor pártigazgató, alelnök, középen Balázs Péter színművész, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója. (MTI/Szigetváry Zsolt)

Kapcsolódó hírek