Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Nem nyugszik a kormány, jövőre beindul a KATA szigorítása

Az államtitkár szerint a legextrémebb esetben is „csak 26,9 százalék” lesz az adóteher.

Nem nyugszik a kormány, jövőre beindul a KATA szigorítása
Fotó: Pixabay/SnapwireSnaps

Jövőre a szabályokat kijátszó nagy cégek már nem élhetnek vissza a kisadózó vállalkozások tételes adójával, az ezt biztosító 2021. január 1-jén hatályba lépő változások a mintegy 340 ezer katást, a lakosságnak értékesítő mikrovállalkozásokat egyáltalán nem érintik – magyarázta Izer Norbert, nem különösebben kitérve arra, hogy sok tisztességes vállalkozót ugyanakkor keményen megrövidít vagy trükközésre kényszerít az álságos szigorítás.

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára felidézte: az érdekképviseleti szervek és az adótanácsadó cégek szinte kivétel nélkül kérték, hogy a tisztességes vállalkozások érdekében a Pénzügyminisztérium változtasson a szabályozáson.

Azt már nem idézte fel, hogy ugyanezen szervezetek aztán sorra tiltakoztak a fűnyíróelven megszületett változtatások miatt.

Mostantól ugyanis ha egy vállalkozó egy cégnek hárommillió forint felett ad ki számlát egy év alatt, akkor az adóteher jelentősen növekszik majd, ez pedig nem ritka azon vállalkozók esetében, akik jellemzően kevés megbízónak szolgáltatnak, de nagy értékben.

Izer Norbert szerint azonban az adóterhelés még a legextrémebb esetben is „rendkívül kedvező”, hiszen még akkor is „csak 26,9 százalék” a teljes adóteher, ha csak egy ügyfele van a katásnak, akitől 12 millió forintot kap.

„A nyáron érkezett újabb javaslatra, amely a katások többségére kiterjedő, általános adóemelést és bürokratikus tehernövekedést szorgalmazott, a kormány válasza egyértelmű. Az adócsökkentés kormánya kiáll a kisvállalkozások mellett, azért, hogy a jellemzően magánszemélyeknek értékesítő mintegy 340 ezer mikrovállalkozás terhei minimálisan se növekedjenek és továbbra is az Európai Unió egyik legegyszerűbb és legalacsonyabb mértékű közterhét fizethessék” – magyarázta sajátosan Izer Norbert.

Kapcsolódó friss hírek

„Éppen kúrják Szájer Józsit, kértek matricát?” – A fideszesek hallani sem akarnak már az Alaptörvény atyjáról

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Jelentős felmelegedés érkezik, ekkor tér vissza a nyárias idő

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Riasztották a katasztrófavédelmet, több száz dolgozót menekítettek az SK komáromi akkugyárából

Nyomoz a rendőrség a reggel, egy budapesti iskolában történtek miatt