Bűnügy

Nyomoz a rendőrség, miután egy felügyelő úgy felrúgott egy kisfiút Szolnokon, hogy fejre esett

Belföld

Heteken belül brutális energiaár-robbanás és áramhiány jöhet Magyarországon

Bűnügy

Halálra vert egy idős nőt egy fiatalkorú férfi Borsodban

Gázömlés volt Dunaföldváron, többen megsérültek

Nem megfelelő anyagokat kevertek össze egy üzemben, tizenhárman súlyos mérgezést szenvedtek.

dunafoldvar-gaz
A gázömlés helyszíne a dunaföldvári bioetanol-üzemnél. Fotó: Dunaújváros Online

Nagy mennyiségű gáz került a légtérbe a Dunaföldvár északi határában működő bioetanol-gyár üzemi területéről péntek délelőtt.

A hírről elsőként a Dunaujvaros.com számolt be, azt írták, a környék lakóit és az intézményeket az ablakok becsukására szólították föl. Késő délelőtt a város polgármesteri hivatalának Facebook-oldalán tájékoztatás jelent meg a történtekről, illetve Horváth Zsolt polgármester is megszólalt.

Mint mondta, a gáz a Pannonia Bio Zrt. bioetanolgyárából szabadult el, egy hat köbméteres tartályban 4500 liter hipó volt, melyhez bekevertek 400 liter salétromsavat, ennek során klórgáz szabadult fel, ez került a levegőbe.

Horváth Zsolt polgármester tájékoztatója a Pannonia Bio Zrt.-nél történt üzemi balesetről (2020.10.09.)

Posted by Dunaföldvári Polgármesteri Hivatal on Friday, October 9, 2020

Jelenleg a szakemberek dolgoznak a károk elhárításán, a sérülteket a mentők vitték el. Dunaföldváron lakosságvédelmi intézkedésekre nem volt szükség.

A Telex kereste a katasztrófavédelmet és a Pannonia Bio Zrt.-t is. A katasztrófavédelem szóvivője azt mondta, folynak a munkálatok, a lakosság nincs veszélyben, a cégtől visszahívást ígértek a lapnak. A cikkben több fotót is mutattak a baleset utáni állapotokról.

Nem megfelelő anyag

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az eset kapcsán azt írta, a bioetanolt előállító üzem egyik szabadtéri, hétköbméteres hypotartályába utántöltéskor nem megfelelő anyagot, a jelenlegi információk szerint salétromsavat öntöttek, és a két anyag reakciójaként klórgáz keletkezett.

A tűzoltóegységek védősugarat működtetnek a tartály környékén, ezzel megakadályozzák a veszélyes gáz terjedését. Az iparbiztonsági szakemberek a helyszínen vannak, állandó felügyelet alatt tartják a létesítményt, a katasztrófavédelem mobil laboratóriuma pedig folyamatosan méréseket végez.

Az üzemen belüli, védőzónával kijelölt területen kívül a levegőben veszélyes gázkoncentráció nem mérhető. A keletkező gáz a szomszédos üzemeket és lakott területet nem érint – tudatták.

Tizenhárman súlyos mérgezést szenvedtek

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője tájékoztatta az MTI-t, hogy a balesetben tizenöten könnyű, míg tizenhárman súlyos mérgezést szenvedtek. A helyszínre több mentőautót és négy mentőhelikoptert riasztottak, sőt a speciális, úgynevezett tömeges baleseti egységüket is kivezényelték.

A gázmérgezést szenvedett emberek tünetei között volt torokkaparás, könnyezés, köhögés és nehézlégzés. Mindenkit elláttak a helyszínen, például infúziót kötöttek be, oxigént és gyógyszert adtak nekik – tette hozzá.

A sérülteket további ellátásra, illetve megfigyelésre dunaújvárosi, székesfehérvári, szekszárdi és kecskeméti kórházakba szállították – mondta Győrfi Pál.

Ez is érdekelhet:
Szijjártó: Orbán-Putyin csúcstalálkozó lehet év végén

Kapcsolódó hírek

Drogot is árultak a szegedi dj-k, lekapcsolták őket

Egy héten belül már a második postás halt meg munka közben

Két motoros is szörnyethalt vasárnap reggel az utakon

Ketten meghaltak egy balesetben Dunaföldvárnál

Balesetben meghalt egy ember a 6-os főúton Dunaföldvárnál

Meghalt egy motoros a 81-es főúton Magyaralmásnál

Nagy baleset az M7-esen, lezárták a pálya Budapest felé vezető oldalát

Két ember meghalt egy vasúti átjáróban történt balesetben Szentesnél

Balesetet szenvedett és súlyosan megsérült egy motoros rendőr Budapesten