Belföld

Orbán a Facebookon hajrá magyarokozik, miközben Budapesten a lemondásáért tüntetnek

Baleset

Halálos baleset történt Tiszakécskénél: fának csapódott egy pickup

Külföld

Rákkal kezelik Katalin walesi hercegnét

Gázömlés volt Dunaföldváron, többen megsérültek

Nem megfelelő anyagokat kevertek össze egy üzemben, tizenhárman súlyos mérgezést szenvedtek.

Harta ViktorHarta Viktor
A gázömlés helyszíne a dunaföldvári bioetanol-üzemnél.
A gázömlés helyszíne a dunaföldvári bioetanol-üzemnél. Fotó: Dunaújváros Online

Nagy mennyiségű gáz került a légtérbe a Dunaföldvár északi határában működő bioetanol-gyár üzemi területéről péntek délelőtt.

A hírről elsőként a Dunaujvaros.com számolt be, azt írták, a környék lakóit és az intézményeket az ablakok becsukására szólították föl. Késő délelőtt a város polgármesteri hivatalának Facebook-oldalán tájékoztatás jelent meg a történtekről, illetve Horváth Zsolt polgármester is megszólalt.

Mint mondta, a gáz a Pannonia Bio Zrt. bioetanolgyárából szabadult el, egy hat köbméteres tartályban 4500 liter hipó volt, melyhez bekevertek 400 liter salétromsavat, ennek során klórgáz szabadult fel, ez került a levegőbe.

Horváth Zsolt polgármester tájékoztatója a Pannonia Bio Zrt.-nél történt üzemi balesetről (2020.10.09.)

Posted by Dunaföldvári Polgármesteri Hivatal on Friday, October 9, 2020

Jelenleg a szakemberek dolgoznak a károk elhárításán, a sérülteket a mentők vitték el. Dunaföldváron lakosságvédelmi intézkedésekre nem volt szükség.

A Telex kereste a katasztrófavédelmet és a Pannonia Bio Zrt.-t is. A katasztrófavédelem szóvivője azt mondta, folynak a munkálatok, a lakosság nincs veszélyben, a cégtől visszahívást ígértek a lapnak. A cikkben több fotót is mutattak a baleset utáni állapotokról.

Nem megfelelő anyag

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az eset kapcsán azt írta, a bioetanolt előállító üzem egyik szabadtéri, hétköbméteres hypotartályába utántöltéskor nem megfelelő anyagot, a jelenlegi információk szerint salétromsavat öntöttek, és a két anyag reakciójaként klórgáz keletkezett.

A tűzoltóegységek védősugarat működtetnek a tartály környékén, ezzel megakadályozzák a veszélyes gáz terjedését. Az iparbiztonsági szakemberek a helyszínen vannak, állandó felügyelet alatt tartják a létesítményt, a katasztrófavédelem mobil laboratóriuma pedig folyamatosan méréseket végez.

Az üzemen belüli, védőzónával kijelölt területen kívül a levegőben veszélyes gázkoncentráció nem mérhető. A keletkező gáz a szomszédos üzemeket és lakott területet nem érint – tudatták.

Tizenhárman súlyos mérgezést szenvedtek

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője tájékoztatta az MTI-t, hogy a balesetben tizenöten könnyű, míg tizenhárman súlyos mérgezést szenvedtek. A helyszínre több mentőautót és négy mentőhelikoptert riasztottak, sőt a speciális, úgynevezett tömeges baleseti egységüket is kivezényelték.

A gázmérgezést szenvedett emberek tünetei között volt torokkaparás, könnyezés, köhögés és nehézlégzés. Mindenkit elláttak a helyszínen, például infúziót kötöttek be, oxigént és gyógyszert adtak nekik – tette hozzá.

A sérülteket további ellátásra, illetve megfigyelésre dunaújvárosi, székesfehérvári, szekszárdi és kecskeméti kórházakba szállították – mondta Győrfi Pál.

Ez is érdekelhet

Balesetben meghalt egy ember a 6-os főúton Dunaföldvárnál

Ketten meghaltak egy balesetben Dunaföldvárnál

Két motoros is szörnyethalt vasárnap reggel az utakon

Rettenetes hír: meghalt az Esztergom Rally egyik sérültje, egy kislány – már öt életet követelt a tragédia

Két embert mentettek ki a tűzoltók egy égő házból Hajdúszoboszlón

Meghalt egy ember a Balatoni úton történt balesetben