Külföld

Belelőttek egy tárat Mészáros Lőrinc sportigazgatójának autójába

Baleset

Nagy baleset az M5-ösön, minden ütközött mindennel

Belföld

Súlyos hangfelvétel került elő Karácsony Gergelyről

Gázömlés volt Dunaföldváron, többen megsérültek

Nem megfelelő anyagokat kevertek össze egy üzemben, tizenhárman súlyos mérgezést szenvedtek.

A gázömlés helyszíne a dunaföldvári bioetanol-üzemnél.
A gázömlés helyszíne a dunaföldvári bioetanol-üzemnél. Fotó: Dunaújváros Online

Nagy mennyiségű gáz került a légtérbe a Dunaföldvár északi határában működő bioetanol-gyár üzemi területéről péntek délelőtt.

A hírről elsőként a Dunaujvaros.com számolt be, azt írták, a környék lakóit és az intézményeket az ablakok becsukására szólították föl. Késő délelőtt a város polgármesteri hivatalának Facebook-oldalán tájékoztatás jelent meg a történtekről, illetve Horváth Zsolt polgármester is megszólalt.

Mint mondta, a gáz a Pannonia Bio Zrt. bioetanolgyárából szabadult el, egy hat köbméteres tartályban 4500 liter hipó volt, melyhez bekevertek 400 liter salétromsavat, ennek során klórgáz szabadult fel, ez került a levegőbe.

Horváth Zsolt polgármester tájékoztatója a Pannonia Bio Zrt.-nél történt üzemi balesetről (2020.10.09.)

Posted by Dunaföldvári Polgármesteri Hivatal on Friday, October 9, 2020

Jelenleg a szakemberek dolgoznak a károk elhárításán, a sérülteket a mentők vitték el. Dunaföldváron lakosságvédelmi intézkedésekre nem volt szükség.

A Telex kereste a katasztrófavédelmet és a Pannonia Bio Zrt.-t is. A katasztrófavédelem szóvivője azt mondta, folynak a munkálatok, a lakosság nincs veszélyben, a cégtől visszahívást ígértek a lapnak. A cikkben több fotót is mutattak a baleset utáni állapotokról.

Nem megfelelő anyag

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az eset kapcsán azt írta, a bioetanolt előállító üzem egyik szabadtéri, hétköbméteres hypotartályába utántöltéskor nem megfelelő anyagot, a jelenlegi információk szerint salétromsavat öntöttek, és a két anyag reakciójaként klórgáz keletkezett.

A tűzoltóegységek védősugarat működtetnek a tartály környékén, ezzel megakadályozzák a veszélyes gáz terjedését. Az iparbiztonsági szakemberek a helyszínen vannak, állandó felügyelet alatt tartják a létesítményt, a katasztrófavédelem mobil laboratóriuma pedig folyamatosan méréseket végez.

Az üzemen belüli, védőzónával kijelölt területen kívül a levegőben veszélyes gázkoncentráció nem mérhető. A keletkező gáz a szomszédos üzemeket és lakott területet nem érint – tudatták.

Tizenhárman súlyos mérgezést szenvedtek

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője tájékoztatta az MTI-t, hogy a balesetben tizenöten könnyű, míg tizenhárman súlyos mérgezést szenvedtek. A helyszínre több mentőautót és négy mentőhelikoptert riasztottak, sőt a speciális, úgynevezett tömeges baleseti egységüket is kivezényelték.

A gázmérgezést szenvedett emberek tünetei között volt torokkaparás, könnyezés, köhögés és nehézlégzés. Mindenkit elláttak a helyszínen, például infúziót kötöttek be, oxigént és gyógyszert adtak nekik – tette hozzá.

A sérülteket további ellátásra, illetve megfigyelésre dunaújvárosi, székesfehérvári, szekszárdi és kecskeméti kórházakba szállították – mondta Győrfi Pál.

Ez is érdekelhet: Szijjártó: Orbán-Putyin csúcstalálkozó lehet év végén

Kapcsolódó hírek

Halálos baleset történt Kisszállás térségében

Ütköztek, majd lángba borult a személyautó az M86-os gyorsforgalmin

Ketten meghaltak egy balesetben Dunaföldvárnál

Balesetben meghalt egy ember a 6-os főúton Dunaföldvárnál

Két motoros is szörnyethalt vasárnap reggel az utakon

Gyerekeket szállító busz borult árokba Kőszegnél, sok sérült

Frontális karambol történt hajnalban Tiszatenyőnél

Árokba borult egy kamiont vontató teherautó Pogányszentpéternél

Több vonalon késnek a vonatok, egy gázolás után a mozdony is üzemképtelen lett

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!