Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Riogatásnak nevezte Orbán Balázs az elismert virológus intő szavait

Ő jobban tudja, ő egy miniszterhelyettes.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 9-én.
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 9-én. Fotó: MTI/Soós Lajos

Politikus a járvány során eddig még nem szállt bele úgy elismert szakemberbe, mint ahogy Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese tette Jakab Ferenc professzor, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának vezetője esetében.

Jakab egy online beszélgetésen azt állította, amennyiben nem történnek komolyabb intézkedések, a következő egy hónapban drasztikusan emelkedhet a fertőzésszám.

„Ha ilyen tendenciában rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe, akkor nagyon gyorsan ki fogjuk meríteni az egészségügyi kapacitásainkat, és baj lehet belőle”

– fogalmazott a professzor. Szerinte ugyanis nem látszik, hogy „platózódna”, csúcsosodna vagy bármit is csinálna a járvány, a számok emelkednek. Úgy látja, ha minden marad így, és nem történnek komolyabb intézkedések, drasztikusan emelkedni fog a fertőzésszám.

Mint mondta, növekszik a fertőzöttek átlagéletkora is, pár hete ez még 30 körül volt, mostanra elérte a 40-et. Úgy látja, arra kell készülni, hogy egyre több idős fog megfertőződni, többen kerülnek kórházba, lélegeztetőgépekre, nőni fog a halálozások száma. Tart attól, hogy a járvány idősotthonokban, szociális intézményekben is be fog robbanni.

A 444.hu emlékeztet, Jakab szeptember 15-én arról beszélt, hogy a következő hetekben várható, hogy a halálozások száma megnövekszik. A jelek szerint bejött a prognózisa, péntek reggelre 17-en hunytak el, és 1322 új fertőzöttet találtak.

Miniszterhelyettes: riogat a szakember

Jakab Ferenc szavaira Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese reagált az ATV Startban. A politikus riogatásnak nevezte a virológus professzor kijelentéseit. Ő ugyanis úgy látja, a számok stabilizálódtak, Magyarország például szerinte háromszor annyit tesztet végez, mint ami a WHO-protokollban áll.

“Nemzetközi összehasonlításban nem állunk rosszul, folyamatosan tesztelünk és arra is van lehetőség, hogy ha orvosilag nem indokolt, ott is van lehetőség tesztelni, egyébként van elég teszt és tesztkapacitás is” – idézte az ATV cikke Orbánt Balázst.

Kapcsolódó friss hírek

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Beszakadt az úttest egy parkoló autó alatt Budapesten

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Megtámadták a Kétfarkúak jelöltjét Kecskeméten