Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Müller Cecília: a második hullám felfutó szakaszában vagyunk

„Mindent el kell követni a továbbadás megelőzése érdekében.”

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én. Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Az elmúlt 24 órában 1322 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, elhunyt 17 beteg, emelkedik a beazonosított fertőzöttek, és az elhunytak száma – ismertette Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján a friss járványügyi adatokat.

Elmondta, a járvány kezdete óta hazánkban 28 631 fő lett eddig igazoltan pozitív, 798 fő az elhunytak száma. A csütörtökről péntekre elhunytak életkora 61 és 96 év között van, mindenkinek volt krónikus betegsége, jellemzően szív- és érrendszeri megbetegedések, egy-két esetben anyagcserebetegséggel küzdött a páciens.

Aktív betegként jelenleg 21 484 főt tartanak számon, 740-en vannak kórházban középsúlyos, súlyos állapotuk miatt, 47-en vannak lélegeztetőgépen. 12 394 PCR-tesztet végeztek el a laborokban, 740 043 teszt készült mostanáig. Müller Cecília hangsúlyozta, a laborvizsgálatokhoz kellő összeg biztosított, akinél ilyet kell végezni, azt elvégzik.

„A második hullám egy olyan felfutó szakaszában vagyunk, mely egy országot sem kímél”

– folytatta az országos tisztifőorvos, megjegyezve, gyorsuló ütemet jellemez most a járványgörbe, az elmúlt 24 órában különösen megemelkedtek az esetszámok a környező országokban is.

„A vírus terjedésének egy nagyon aktív szakaszában vagyunk. Mindent el kell követni a továbbadás megelőzése érdekében”

– tette hozzá, felhívva a figyelmet a távolságtartás, a maszkhasználat, és a kézmosás fontosságára. Ezt követően arról beszélt, hogy fontos a jó együttműködés az orvossal, tartsuk be, amit javall, szedjük be, amit felír. Ha a krónikus betegségek egyensúlyban vannak tartva, csökkenteni tudjuk annak kockázatát, hogy ha esetleg megfertőződnénk, súlyos lefolyása legyen a fertőzésnek.

Együnk vitamint, igyunk eleget

A őszi-téli hónapokban erősíteni kell az immunrendszerünket, C- és D-vitamint fontos szedni, illetve a szükséges folyadékbevitel is elengedhetetlen. Müller Cecília szerint az idősek hajlamosak nem eleget inni, csökken a szomjúságérzetük, ezért javallott kimérve odakészíteni, hogy tudják, azt el kell fogyasztani.

Ismét felhívta a figyelmet az október második felétől elérhető influenza elleni védőoltás fontosságára, mint mondta, a krónikus betegeknek kifejezetten érdemes kérniük az oltást.

A tisztifőorvos tájékoztatása szerint koronavírus-fertőzés miatt 33 óvodában és 6 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet, 121 osztály és 5 teljes iskolában pedig digitális munkarendre tértek át. Elkezdődött az iskolai hőmérőzés, 37,8 fok feletti értéknél 15 perc pihentetés után ismételt mérésre van szükség, hogy megerősítsék, lázas-e a gyerek, vagy csak kimelegedett.

Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott,

1234 egészségügyi dolgozó fertőződött meg, 752-en meggyógyultak, egy fő elhunyt, jelenleg 481 aktív beteg van közöttük.