Hvg.hu: 280 milliót fizetett a külügy koronavírus-tesztekért, amiket aztán át sem vett

A „megváltozott megrendelői igények” miatt már nem kellettek.

A Kínából érkezett újabb egészségügyi védőfelszerelés-szállítmányt pakolják ki a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. április 13-án.
A Kínából érkezett újabb egészségügyi védőfelszerelés-szállítmányt pakolják ki a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. április 13-án. Fotó: MTI/Botár Gergely/ kormany.hu

Mintegy 280 millió forintot fizetett ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium az egyik, koronavírus gyorsteszteket is beszerző cégnek úgy, hogy magukat a teszteket a „megváltozott megrendelői igények folytán” nem is vette át – derítette ki a hvg.hu közérdekű adatigényléssel.

A szerződés még júniusban köttetett a Pro Concept Kft.-vel, de a lap szerint egyelőre nem tudni, hogy a cég pontosan mennyi és milyen terméket szerzett be, a minisztérium ugyanis ezeket nem közölte.

Annyi derült ki, hogy a 280 millió forintot a kft. nem a tesztekért, hanem a „lemondásból és egyéb, a tárolásból eredő költségek (mint a kezelési, szállítási, érkeztetési, stb.)” cserében kapta.

A hvg.hu a hiányzó információk miatt Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez fordult, emellett várja a választ a külügytől és az érintett cégtől is, egyelőre hiába.

Ezek is érdekelhetnek