Orbán szerint most nehéz a kirgiz-magyar barátság mindennapi megélése

Ezért szükség van egy közvetlen légi járatra Budapest és Biskek között.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz államfőt a Karmelita kolostor előtt 2020. szeptember 29-én.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz államfőt a Karmelita kolostor előtt 2020. szeptember 29-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Magyarországnak működnie kell, a diplomáciának és a külkapcsolatoknak is, érkeznek ide vendégek, és „mi is látogatunk számunkra fontos országokba” – magyarázta Orbán Viktor kedden Budapesten, miután tárgyalt Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnökkel.

A kormányfő elmondta: ötvenmillió dolláros magyar-kirgiz fejlesztési alap felállításáról állapodott meg a két ország. Az alap a két ország együttműködését, különösen vegyes cégeket hivatott finanszírozni, és ha kimerülne, az összegét készek tovább emelni. A miniszterelnök arról is beszámolt, hogy

„a két nép között meglévő közös eredet és a barátság mindennapi megélésének ma a legnagyobb akadálya” a távolság,

ezért szükség van egy közvetlen légi járatra Budapest és Biskek között, amelynek jogi és pénzügyi feltételeit sikerült is megteremteni, és reméli, hamarosan megindulhat a járat.

A kirgiz elnök hivatalos magyarországi látogatása // Official visit of the President of Kyrgyzstan

Posted by Orbán Viktor on Monday, September 28, 2020

Orbán Viktor megjegyezte: a kirgiz elnök érkezését áprilisra várták, de a koronavírus-járvány ezt lehetetlenné tette. Emlékeztetett: Magyarország a járvány első szakaszában gyakorlatilag megállította az életet, mivel egy ismeretlen ellenséggel állt szemben. A mostani, második hullámban azonban más a védekezés, amelynek vezérfonala az, hogy az országnak működnie kell.

Ezek is érdekelhetnek